У Раді Європи пропонують оптимальну модель фінансування суспільного мовника в Україні

У Раді Європи пропонують оптимальну модель фінансування суспільного мовника в Україні

Укрінформ
У Раді Європи вважають фінансування зі спецфонду найкращою моделлю для українського суспільного мовника.

Про це заявила керівник медійних проєктів Ради Європи в Україні Галина Смірнова під час публічного обговорення в Укрінформі: «Значення суспільного мовника: як забезпечити його незалежність і фінансову сталість».

«Наші експерти проаналізували типові й поширені моделі фінансування суспільних мовників у світі - це абонентська плата, доходи від реклами, фінансування з бюджету, змішані моделі. Враховуючи ситуацію в Україні, обставини, законодавство, було б доречно перейти на модель фінансування зі спецфонду, який би наповнювався з ренти на використання радіочастотного ресурсу. Також експерти проаналізували ризики, і ця модель має менше ризиків високого рівня порівняно навіть з чинною вдосконаленою моделлю», - розповіла Смірнова.

Вона запевнила, що в Раді Європи готові й надалі надавати експертизу для вдосконалення моделі фінансування суспільного мовника в Україні й наголосила, що при цьому має бути враховано його думку.

«Суспільний мовник був багато років недофінансований, і зараз ми не впевнені, чи він отримає повне фінансування. Є певні вимоги, закріплені Радою Європи щодо системи фінансування суспільних мовників. В Україні має проводитись консультування щодо виділення фінансування. В тому числі - який обсяг потрібен на капітальні видатки, який - на поточні. І думка суспільного мовника має враховуватися», - зазначила Смірнова.

Вона також вважає, що обрання нового голови правління суспільного мовника є головним викликом цього року, і наголошує, що є тривожні спроби втручання в цей процес, за яким пильно стежить Рада Європи.

Читайте також: ЄС хоче підтримати українські громадські медіа – для боротьби з фейками Росії

«Головним викликом на цей рік є обрання нового голови правління. Ми уважно стежимо за цим процесом. На жаль, надходять дуже тривожні сигнали щодо спроб втручання. Хочу нагадати, що такі спроби втручання в діяльність незалежного суспільного мовника є дуже грубими порушеннями свободи слова та європейських стандартів. Ми будемо проводити заходи щодо привернення уваги громадськості до процесу обрання. Важливо обрати на незалежному прозорому конкурсі нового голову правління. Це важливо і для влади, і для опозиції», - переконана представниця Ради Європи.

Публічне обговорення організували Коаліція Реанімаційний пакет реформ, ГО «Детектор медіа» та Інтерньюз-Україна. Воно стало можливим завдяки підтримці американського народу через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко заявив, що суспільний мовник виконуватиме свою роль, якщо збільшить присутність у телеефір та соцмережах - і якщо його дивитиметься більшість українців.

Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-