У Києві презентували рекомендації  з гендерної рівності для роботодавців

У Києві презентували рекомендації з гендерної рівності для роботодавців

Фото
Укрінформ
В Україні випустили посібник для роботодавців, присвячений питанням дотримання гендерної рівності у трудових відносинах.

Презентація посібника "Керівництво для роботодавців у сфері гендерної рівності" відбулася в Укрінформі.

"Мета цього герівництва достатньо зрозуміла - зібрати в одному місці сконцентровані та зрозумілою мовою написані (рекомендації - ред.) для роботодавців, щоб урахували всі аспекти гендерної рівності та недискримінації на роботі", - сказав виконавчий віцепрезидент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко.

За його словами, у рекомендаціях йдеться про всі аспекти трудових відносин - формування оголошення про роботу, співбесіда, посадові інструкції, питання оплати праці, відпустки, кар'єрне зростання.

Радник голови Конфедерації роботодавців Родіон Колишко зауважив, що у керівництві, серед іншого, є рекомендації щодо справедливого ставлення до працівників. Зокрема йдеться про коректно виписані посадові інструкції, які мають бути гендерно збалансованими й однаково застосовуватись до всіх категорій працівників.

"Стосовно оплати праці, ми говоримо, що суми мають бути сформовані на підставі чітких і вимірювальних критеріїв, які мають бути застосованими до всіх працівників, містити справедливі підстави до нарахування", - пояснив Колишко.

Він додав: у підручнику йдеться також про те, що не можна дискримінувати або надавати привілеї працівникам чи працівницям стосовно курсів та кар'єрного росту.

"У плані припинення трудових відносин - підходи теж мають бути рівними, не повинні бути дискримінований ні чоловіки, ні жінки щодо того, хто перший, а хто останній виходить на пенсію. Якщо є бажання продовжити трудові відносини, при потребі й відповідності трудовому законодавству всім має бути надано рівне право на це", - переконаний він.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко зауважила, що керівництво знадобиться не лише приватному бізнесу, а й державним підприємствам: "Універсальний характер керівництва має важливу роль в реалізації державної гендерної політики... Принципи забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків включаються як базові до програм, планів проєктів, заходів формування будь-яких політик у будь-яких сферах, в тому числі сфері праці".

Вона додала, що посібник містить практичні рекомендації щодо реалізації зобов'язань, які взяла на себе Україна на національному та міжнародному рівнях.

Читайте також: У Києві презентували видання «Ґендерна політика в нормативно-правових актах»

Розроблене Конфедерацією роботодавців України керівництво спрямовано на надання практичних порад роботодавцям приватного, державного та комунального секторів щодо застосування найбільш типових і важливих аспектів національного законодавства, орієнтованих на формування та підтримку продуктивних трудових відносин, сформованих з дотриманням принципів недискримінації та забезпечення рівних можливостей.

З Керівництвом для роботодавців у сфері гендерної рівності та недискримінації можна ознайомитися на сайті Конфедерації роботодавців України.

Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-