Досвід країн-лідерів із вакцинації: захворюваність йде на спад

Досвід країн-лідерів із вакцинації: захворюваність йде на спад

Укрінформ
Україні, звісно, далеко до темпів вакцинації, як у Ізраїлі, Британії чи США, але їхній позитивний досвід може трохи заспокоїти

Нарешті поряд зі статистикою захворюваності в Україні з’явилася і статистика вакцинації проти COVID-19. І от станом на 1 березня першою дозою вакцини щеплено 3141 людину. Звісно, поки нам немає чим пишатися, бо у світі вже введено понад 241 мільйон доз, а за останніми даними Вloomberg, у середньому вакцинується 6,7 мільйонів людей на день. Щоправда цього теж недостатньо – видання зазначає, що при таких темпах вакцинації людству знадобиться приблизно 5 років, щоб охопити 75% населення двома дозами вакцини. Але є і хороша новина – у країнах, які щепили значний відсоток населення, уже спостерігається покращення епідситуації. А це зараз найголовніше, бо дозволяє зменшити навантаження на медичну систему і захистити, а за потреби і спасти найуразливіших.

Ізраїль: вакциновано 50% населення

Ізраїль з самого початку показував зразковий приклад у стримуванні епідемії, зокрема одним із перших закривши кордони для в’їзду іноземців. Тепер же країна лідирує і за темпами вакцинації. За даними міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, близько половини населення там отримали щеплення, а це понад 4,6 мільйонів людей (чисельність населення складає 9,3 мільйони). Це вдалося за рахунок того, що уряд вже на ранніх етапах домовився про постачання вакцини Pfizer/BioNTech, у березні очікується постачання вакцини виробництва Moderna. Крім того, не останню роль зіграла і політична складова – прийдешні парламентські вибори у березні стимулювали керівництво країни на чолі з Беньяміном Нетаньяху зробити максимум до цього часу.

Вакцинація в Ізраїлі
Вакцинація в Ізраїлі

Як повідомляє Іsraelinfo, станом на 1 березня частка позитивних тестів на ковід зменшилася. За 28 лютого було виявлено 3089 позитивних випадків COVID-19, що склало 5,2% від 57 тисяч тестувань. Це – найнижча частка виявлення за останні місяці і вважається еталонною для стримування епідемії. Але здивувало те, що водночас збільшився індекс поширення інфекції (тобто заразність). За останні 10 днів він піднявся з 0,88 до 1 (тобто кожні 100 інфікованих заражають не 88, а 100 людей). З чим це конкретно пов’язано - наразі не зрозуміло, але у МОЗ заговорили про те, що відкривати економіку, як це планувалося з 7 березня, може бути зарано. Хоча експертне середовище з цим не погоджується, наголошуючи, що після вакцинації більшій частині населення не варто остерігатися зараження чи важкого розвитку хвороби. Власне, за даними міністерства, ризик зараження COVID-19 знизився на 95,8% серед людей, які отримали дві дози вакцини від Pfizer. Такі висновки у міністерстві зробили на основі даних про 1,7 мільйона ізраїльтян, які отримали другу дозу вакцини до 30 січня.

Велика Британія: третина населення отримала щеплення

Великій Британії, яка найбільше в Європі потерпала від сплеску захворюваності, за три місяці вдалося вакцинувати третину населення – 20 мільйонів людей, про що 28 лютого повідомив прем'єр-міністр країни Борис Джонсон, назвавши це національним досягненням. І про результати впливу вакцинації на поширення коронавірусної інфекції уже відзвітували у службі громадської охорони здоров’я Англії (PHE). Як повідомляє Reuters, серед медичних працівників, які отримали першу дозу вакцини Pfizer, кількість випадків інфікування коронавірусом знизилася приблизно на 70%. У групі літніх людей навіть після введення першої дози, кількість госпіталізацій і смертей, знизилася на 75%.

Борис Джонсон підтримав людей у центрі вакцинації
Борис Джонсон підтримав людей у центрі вакцинації

«У цілому ми дійсно спостерігаємо суттєвий вплив на зниження випадків інфікування, як безсимптомних, так і симптоматичних», – сказала директорка зі стратегічного реагування PHE Сьюзан Хопкінс.

Її колега, керівниця відділу імунізації PHE Мері Рамзі, назвала ці дані «переконливим доказом того, що вакцина Pfizer-BioNTech запобігає зараженню людей, а також захищає хворих від госпіталізації і смерті».

А вже 1 березня у PHE прозвітували, що вакцини Pfizer і AstraZeneca більш ніж на 80% ефективні в попередженні госпіталізацій від COVID-19 у людей старших 80 років після однієї дози будь-якої з них, що безумовно є хорошою новиною.

Центр вакцинації у Глазго
Центр вакцинації у Глазго

Власне, захворюваність пішла на спад у всій Британії. Якщо січень 2021 року став для країни найважчим за весь час епідемії (щодня фіксували близько 1000 смертей від ковіду, а захворюваність за добу 8 січня сягнула небачених показників у 68 тисяч випадків), то в лютому цифри захворюваності впали в рази. Станом на 28 лютого було зафіксовано 6035 нових випадків, а днем раніше – 7434. Очевидно, що таке суттєве зниження було спричинено не лише вакцинацією, але мабуть і природнім фактором – тим, що значна частина людей уже перехворіла.

Але попри це ситуація в госпіталях продовжує залишатися напруженою. Як пише NYT, хоча керівництво країни вже розробило план поступового її виходу з ізоляції, та все ж «тісні палати інтенсивної терапії, що кишать пацієнтами і лікарями, близькими до відчаю, боротьба іде невблаганно». Тому в країні надалі концентруються на вакцинації населення і наступний етап буде зосереджено на вікових групах, а не на професійній діяльності.

Із середини квітня після того, як будуть охоплені всі групи ризику і люди старше 50 років, почнеться вакцинація людей віком 40-49 років. Об’єднаний комітет з вакцинації і імунізації заявив, що пріоритетним буде якомога швидше розгортання кампанії з вакцинації, а зосередження на професійних групах лише її сповільнить, передає ВВС.

США: вакциновано 23% громадян, але кількісно – найбільше

Вакцинація у Вашингтоні
Вакцинація у Вашингтоні

За даними Блумберг, принаймні одну дозу вакцини вже отримали 75,2 мільйони американців, а це близько 23% населення країни. Президент Байден заявив, що вже до кінця липня в країні буде достатньо доз, щоб прищепити всіх громадян. Наразі у США схвалено три вакцини – Pfizer / BioNTech, Moderna та Johnson & Johnson, яку затвердили 27 лютого і яка потребує введення лише 1 дози.

У США січень теж був найсмертоноснішим місяцем за увесь час епідемії в країні – за місяць від хвороби померли більше 95 тисяч людей. Найбільша добова захворюваність на ковід теж, як і в Британії, припала на 8 січня, коли виявили понад 316 тисяч нових випадків. Але відтоді захворюваність поступово пішла на спад, і в останні дні лютого склала 80-55 тисяч випадків. А станом на 1 березня – близько 23 тисяч, що найнижче за останні кілька місяців.

Джерело: Міністерство фінансів
Джерело: Міністерство фінансів

За останній тиждень у США вводили в середньому 1,7 мільйони доз вакцини на день, і за таких темпів, щоб щепити 75% населення двома дозами, знадобиться 8 місяців. Щоправда, попри зниження захворюваності, що прямо пов’язують з розгортанням вакцинації, президент країни Джо Байден закликав співгромадян не розслаблятися – через імовірність поширення нових штамів.

Що вже й казати про те, наскільки рано розслаблятися Україні, де щеплення отримали усього трохи більше 3 тисяч людей.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-