МОЗ дозволило використовувати «залишки» COVID-вакцини для щеплення громадських діячів

МОЗ дозволило використовувати «залишки» COVID-вакцини для щеплення громадських діячів

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я дозволило використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації від COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр громадського здоров'я.

"1 березня 2021 року міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав наказ № 369 про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцинації проти COVID-19, які дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації від коронавірусної хвороби", – йдеться у повідомленні.

Згідно з наказом, аби зменшити ризик недовикористання вакцини з уже відкритих флаконів, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот тощо рекомендовано вакцинувати у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19: зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення; виявлено протипоказання до вакцинації у тих, які прийшли на вакцинальну сесію; кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакона) всіх відкритих флаконів з вакциною.

У ЦГЗ нагадали, що вакцину Covishield/AstraZeneca поставляють в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон вакцини містить 10 доз препарату. Після відкриття флакона вакцина має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані.

Читайте также: Залишки COVID-вакцини доводиться утилізувати через жорсткі правила – лікар

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація в Україні розпочалася 24 лютого. Станом на 1 березня першу дозу вакцини отримала 3 141 особа.

23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield розробки Oxford/AstraZeneca і виробленої на потужностях Serum Institute. До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Читайте також: Степанов публічно зробив щеплення від коронавірусу

Вакцинація проти COVID-19, згідно з національним планом щеплення, проводитиметься в 5 етапів. На першому етапі мають бути вакциновані медичні працівники, які працюють в лікарнях, що надають медичну допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-