Центр здоров'я планує купити обладнання для визначення штамів коронавірусу до кінця серпня

Центр здоров'я планує купити обладнання для визначення штамів коронавірусу до кінця серпня

Укрінформ
Центр громадського здоров'я очікує закінчення закупівлі обладнання для визначення штамів коронавірусу до кінця серпня.

Про це установа повідомила у відповідь на запит Укрінформу.

«В рамках нарощування матеріально-технічного та кадрового потенціалу в напрямку молекулярно-генетичних досліджень на базі вірусологічної референс-лабораторії Центру планується впровадження секвенування, в тому числі повногеномного. До кінця серпня буде здійснена закупівля необхідного лабораторного обладнання для проведення секвенування та навчання фахівців», - повідомили в Центрі громадського здоров'я.

В установі зазначили, що після цього ЦГЗ зможе визначати нуклеотидну послідовність та проводити філогенетичний аналіз геному вірусу Sars-CoV-2. Крім того, впровадження секвенування на базі ЦГЗ дозволить отримувати необхідні дані не лише при реагуванні на пандемію COVID-19, а й на майбутні спалахи інфекційних хвороб в Україні.

Також в ЦГЗ повідомили, що перші зразки для проведення секвенування Україна відправляла у серпні 2020 року в референс-лабораторію ВООЗ. Отримані результати показали приналежність циркулюючих на території України вірусів до генетичної лінії, яка походить з Китаю. Із січня цього року референс-лабораторія ЦГЗ надсилає зразки для проведення секвенування щомісяця.

Зокрема, у січні Україна надіслала 200 зразків для проведення секвенування до лабораторії, котра працює на базі Інституту вірусології клініки «Шаріте» (Берлін, Німеччина). ЦГЗ розраховує отримати результати дослідження цих зразків найближчим часом.

Читайте також: В Україні провели вже 159 щеплень від коронавірусу

Раніше Інститут молекулярної біології та генетики (ІМБГ) повідомляв, що мутації коронавірусу в Україні досі не вивчають, і тому невідомо, які штами циркулюють зараз в країні.

Від початку пандемії у світі зафіксовано десятки тисяч різних варіантів SARS-CoV-2, призвідника коронавірусної хвороби. Найповніша відкрита база даних - Національного центру біотехнологічної інформації (США), в якій закумульовано дані з усього світу, - містить геноми вже понад 38000 SARS-CoV-2. Проте в ній немає жодного українського зразка.

 Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-