В Україні поскаржитись на погану екологію можна через SaveEcoBot

В Україні поскаржитись на погану екологію можна через SaveEcoBot

Укрінформ
До чатботу з екологічним даними SaveEcoBot додали функцію, яка допоможе громадянам правильно створити та надіслати скаргу на екологічне забруднення.

Про це повідомив директор з розвитку ГО «SaveDnipro» Артем Романюков під час презентації оновленого функціоналу в Укрінформі 17 лютого.

«В новому функціоналі SaveEcoBot зашито низку зрозумілих кроків, через які людина має пройти і поскаржитися на один або декілька типів забруднення», - наголосив він.

Романюков додав, що через чатбот можна поскаржитися на забруднення води, ґрунтів, повітря, на відходи та навіть на шум. Скаргу можна подати до Державної екологічної інспекції, до Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів або ж до органів місцевої влади. Чатбот автоматично згенерує скаргу у відповідну форму.

Читайте також: Чи можливо екологію зробити частиною національної ідеї

За словами заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслана Стрільця, велика кількість скарг про екологічні порушення не розглядалися, тому що не були оформлені як належить. "Дуже велика кількість скарг, які надходили до Держекоінспекції, і ті які надходять сьогодні до міністерства нажаль не розглядалися, тому що не були оформлені належним чином. І це дійсно є проблема", - підкреслив Стрілець. Він додав, що SaveEcoBot дозволяє українцям не думати про форму і правильність заповнення заяв, адже бот формує все автоматично і надсилає до відповідного органу.

Керівник IT-напрямку ГО «SaveDnipro», головний розробник в SaveEcoBot Павло Ткаченко зазначив, що для подачі заяви потрібно увійти в один із месенджерів, Viber або Telegram, знайти в ньому SaveEcoBot та натиснути кнопку «Поскаржитись на забруднення». Після чого чатбот поставить кілька запитань, і навіть якщо людина зовсім нічого не знає про забруднювача, то бот все одно допоможе і надасть шаблон скарги. Він додав, що для пошуку забруднювача SaveEcoBot використовує відкриті дані з реєстрів та онлайн-наборів за геолокацією, що спрощує заповнення заяви.

Читайте також: Рубки лісу і забудови узбережжя України відстежуватимуть через супутник

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2018 року в Україні запрацював чатбот з екологічним даними SaveEcoBot. Програма дозволяє в режимі реального часу отримувати дані про стан забруднення повітря за вашою геолокацією, дозвільні документи на забруднення, планові роботи на підприємствах-забруднювачах, забруднювачів-боржників, перевірки на підприємствах, суми, які були сплачені за шкоду довкіллю.

Станом на 15 лютого 2021 року чатбот SaveEcoBot додали 1,4 мільйони жителів 15 країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-