Сервіс українською: Кремінь назвав регіони, які лідирують за кількістю скарг

Сервіс українською: Кремінь назвав регіони, які лідирують за кількістю скарг

Укрінформ
Найбільше звернень і скарг до уповноваженого із захисту державної мови з 16 січня надійшло з Києва та Київської області – вони становлять майже половину від загальної кількості заяв.

Про це повідомляє пресслужба мовного обмудсмена, передає Укрінформ.

Як зазначається, загалом у період 16 січня - 11 лютого до уповноваженого звернулося 605 громадян щодо захисту прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою, надання консультацій та додаткової інформації.

«Найбільше звернень та скарг продовжує надходити із Києва та Київської області – 276. У східних, південних та західних областей України - незначна кількість можливих порушень (наприклад, Луганська область – 7, Миколаївська – 6, Донецька – 4, Тернопільська – 4, Херсонська, Рівненська, Івано-Франківська, Закарпатська, Хмельницька по 2 звернення)», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Штрафи за відмову обслуговувати українською почнуть діяти з 2022 року - Кремінь

За інформацією пресслужби, переважна більшість звернень (281) стосується відсутності української версії сайтів про надання послуг та інтернет-магазинів, водночас 126 громадян поскаржилися на порушення своїх прав, перешкоди та обмеження у користуванні державною мовою у сфері обслуговування. Найбільше таких порушень (53) виявили кияни.

Крім того, продовжує надходити інформація щодо використання недержавної мови депутатами місцевих рад міст Миколаєва, Одеси, Дніпра, Запоріжжя та щодо можливих порушень мовного законодавства у сфері освіти.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Його статті впроваджуються в дію поетапно.

16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 цього закону, які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Читайте також: Мовний закон: Кремінь каже, що попри «страшилки» ще не було жодного штрафу

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб'єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Така вимога стосується також надання освітніх послуг (у тому числі в гуртках і секціях), соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг, медичного обслуговування.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-