Телеканали Медведчука розганяли російські фейки про коронавірус - МКІП

Телеканали Медведчука розганяли російські фейки про коронавірус - МКІП

Укрінформ
У світі шириться величезна кількість інформації про коронавірус, і значна її частка вводить людей в оману, що потребує адекватної відповіді від владних структур.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це сказав заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді».

«Нещодавно ПРООН робило дуже цікаве дослідження в контексті нових повідомлень про коронавірус і оцінку стосовно того, які з цих повідомлень підпадають чи не підпадають під визначення дезінформації чи мізінформації. Лише за період від березня по листопад 2020 року було відстежено 30 млн повідомлень про коронавірус, із них визначено як такі, що містять дезінформацію, 250 тисяч. Це багато – як одна цифра, так і друга цифра є насправді величезними», - наголосив Шевченко.

Читайте також: МКІП активно працює над створенням Центру протидії дезінформації – Шевченко

Водночас він додав, що дослідження, яке проводив NDI, показує: що більше людина відчуває, що вона перевантажена інформацією про коронавірус, тим гіршою є її здатність відрізняти правду від неправди. Тому в контексті інформування є надзвичайно важливими повідомлення, які люди отримують від влади, від надійних джерел, яким вони можуть довіряти і які навряд чи будуть вдаватись до маніпуляцій.

«При цьому, за тим же дослідженням NDI, більшість джерел про коронавірус є приватними. Більше 70% ця інформація – з приватних джерел, близько 20% - ця інформація з державних джерел. Тому тут теж є важливі питання», - зауважив заступник міністра.

Читайте також: Твіттер видалятиме фейки про COVID-вакцини

Він зазначив, що, крім масштабних способів боротьби з дезінформацією, держава має протиставляти свої проактивні комунікації і адекватно реагувати.

В цьому контексті Шевченко назвав правильним і ефективним запровадження санкцій щодо телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, які «поширювали російські дезінформаційні, маніпулятивні наративи».

«Україна вчинила правильно, безперечно. Це було юридично зважене рішення, воно було на часі, і це також є боротьба з дезінформацією, зокрема в контексті коронавірусу. Тому що багато фейків на цю тему звучало саме з цих телеканалів», - зазначив Шевченко.

Читайте також: Українці оцінили дії влади щодо боротьби з COVID-19

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-