Під ОАСК пройшла акція на підтримку нового українського правопису

Під ОАСК пройшла акція на підтримку нового українського правопису

Фото, відео
Укрінформ
Під Окружним адміністративним судом міста Києва (ОАСК) пройшла акція протесту «Проєкт: правопису-2019 бути!» проти рішення ОАСК від 28 січня 2021 року, яким скасовано новий український правопис.

В акції взяли участь близько 50 осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція на захист нового українського правопису під ОАСК / Фото: Олег Давиденко. Укрінформ

«Ми маємо відстояти це право - користуватися новою правописною системою», - зазначила викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» Марія Зарінова.

Інші учасники заходу наголосили, що «відстояти мову - означає відстояти ідентичність; ми відстояли її під Верховною Радою, тепер відстоюємо її тут».

Серед учасників заходу були також представники Руху опору капітуляції, студенти інших ВНЗ, зокрема з Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка тощо.

Учасники акції тримали у руках плакати із написами: «А можна скасувати иродів у мантіях?», «ОАСК / логіка 1:0», «Траєкторія, об’єкт, суб’єкт, проєкт – мовна норма», «Сором ОАСК; Редакції правопису 2019-го бути!», «Сьогодні ОАСК скасував правопис – 2019; завтра – ОАСК скасував теорему Вієта», «В ОАСК сидять Индики без честИ та гідностИ», «Захистимо українську мову», «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову (Ліна Костенко)», «Правопису – 2019 бути!», «Лінгвоцид».

Також протестувальники скандували «Новому правопису – бути».

Активісти під час акції читали вірші, зокрема українського поета Івана Малковича «Напучування», Катерини Калитко «Ось тобі, жінко, мова. Стріляй з неї» та інші.

Як повідомляв Укрінформ, фінальний текст нової редакції «Українського правопису» було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року і з цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції Правопису.

Читайте також: Який правопис чинний після рішення ОАСК - в уряді дали роз’яснення

За інформацією херсонського адвоката Дмитра Ільченка, ОАСК 28 січня задовольнив позов та скасував постанову № 437 «Питання українського правопису», якою було схвалено нову редакцію «Українського правопису».

Згодом у суді поінформували, що в ході розгляду справи ОАСК було встановлено, що «Кабінет Міністрів при ухваленні постанови діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів».

Читайте також: Скасування правопису: Кремінь обіцяє сприяти посиленню позиції уряду

«З огляду на це, суд визнав протиправною та нечинною Постанову Кабінету Міністрів №437 від 22 травня 2019 року «Питання українського правопису», - йшлося у повідомленні суду.

Зі свого боку заступник міністра юстиції Валерія Коломієць поінформувала, що уряд оскаржить рішення ОАСК, яким він задовольнив позов та скасував постанову № 437 «Питання українського правопису», котрою було схвалено нову редакцію «Українського правопису».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-