Зеленський підписав закон, що прискорює реєстрацію вакцин від COVID-19

Зеленський підписав закон, що прискорює реєстрацію вакцин від COVID-19

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який встановлює можливість прискореної державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусу.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання для екстреного медичного застосування» № 1159-ІХ встановлює можливість прискореної державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19) у разі ухвалення такого рішення центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, з метою екстреного медичного застосування з урахуванням певних зобов’язань.

Читайте також: В Україні затвердили календарний план COVID-вакцинації

Таке рішення про прискорену державну реєстрацію ухвалюється, зокрема, за наявності даних про успішне проведення доклінічних випробувань/досліджень, окремих фаз клінічних випробувань/досліджень; якщо дозвіл на екстрене застосування був наданий компетентним органом США, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської Народної Республіки, Індії або за централізованою процедурою компетентним органом Євросоюзу, або вакцина чи інший медичний імунобіологічний препарат прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Окремо передбачено, що лікарський засіб не повинен бути розроблений у державі-агресорі.

Крім того, відома та потенційна користь лікарських засобів має переважати відомі ризики.

Читайте також: Зеленський закликав ЄС збільшити допомогу, бо вакцин у межах COVAX буде недостатньо

Як зазначається, реєстраційне посвідчення вакцини або медпрепаратів, що пройшли процедуру державної реєстрації під зобов’язання для екстреного медичного застосування, видається строком на один рік з можливістю продовження ще на рік.

Як повідомлялося, в Україні станом на 29 січня зафіксували 5 181 новий випадок COVID-19 за добу. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 211 593 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-