Освітній омбудсмен каже, що вимагати від учнів шкільну форму — незаконно

Освітній омбудсмен каже, що вимагати від учнів шкільну форму — незаконно

Укрінформ
Вимоги носіння шкільної форми порушують права учнів.

Як передає Укрінформ, про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав у Фейсбук.

"Локдаун завершився — і знову загострилася давня проблема у школах — примус до обов’язкового носіння шкільної форми. Служба освітнього омбудсмена отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму (ще й відповідного фасону і кольору)... Одяг для школи це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Все. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні", - написав освітній омбудсмен.

Горбачов наголосив, що треба розрізняти терміни “шкільний одяг (одяг для школи)” і “обов’язкова шкільна форма”.

Читайте також: Кремінь виступає за обов’язкове комплексне ЗНО з української

Так, обов’язкова шкільна форма — однострій (уніформа), однаковий для всіх (хлопців та дівчат відповідно) зразок одягу. Найсуттєвіше те, що за “недотримання форми одягу” можуть бути застосовані санкції, покарання.

За словами Горбачова, обов’язкова шкільна форма дуже часто стає приводом для булінгу, дискримінації, знущань та принижень.

Читайте також: Освітній омбудсмен просить уряд виділити кошти на подолання наслідків COVID-19 в освіті

"А це вже — дуже небезпечно, оскільки обов’язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, але й санкції за її «недотримання» завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя", - заявив Горбачов.

Він нагадав, що у 2019 році Президент України скасував Указ №417/96 від 12 червня 1996 року “Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти”, який встановлював обов’язковість шкільної форми для учнів закладів загальної середньої освіти, а також постановляв, що Кабмін має вибрати і затвердити зразки шкільної форми.

Також не є чинною Постанова Кабінету Міністрів «Про запровадження шкільної форми для учнів середніх закладів освіти» від 22 серпня 1996 року, оскільки вона розроблена на виконання скасованого указу, який наразі втратив чинність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-