На польському ТБ показали фільм про злочини росіян на Донбасі

На польському ТБ показали фільм про злочини росіян на Донбасі

Укрінформ
На польському державному телеканалі TVP1 у понеділок ввечері, 11 січня, відбувся показ документального фільму “Дружба у тіні Кремля. Завтра Україна” польських режисерів Войцєха Яхимяка і Мацея Грабиса.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зауважила у Фейсбуці одна з героїнь цього фільму віцемаршалок Сейму РП Малгожата Госєвська, документальний фільм відзнято на основі доповіді "Російські військові злочини в Україні в 2014 році", співавтором якого є польський політик.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єра документального фільму “Дружба в тіні Кремля. Завтра Україна” відбулася в одному з кінотеатрів Варшави у червні 2018 року. Фільм базується на свідченнях, записаних авторами фільму під час поїздок у 2017 році в зону АТО, та зустрічах із колишніми полоненими бойовиків на Донбасі. Герої фільму, зокрема активістка Ірина Довгань, протестантський пастор Олександр Хомченко та інші, розповідають про те, як їх катували бойовики в 2014 році.

Читайте також: Кулеба: Події найближчих днів покажуть, чи налаштована Росія на врегулювання на Донбасі

Як зазначали тоді творці документальної стрічки, її знято під впливом слів президента Лєха Качинського, сказаними під час візиту до Тбілісі у серпні 2008 року, коли відбувалася російська окупація частини Грузії: “Сьогодні це Грузія, завтра Україна, післязавтра - балтійські країни, а потім настане час і Польщі”.

Стрічка стала другою у циклі «Дружба у тіні Кремля», знятому польськими документалістами. Перша мала назву “Сьогодні Грузія” і розповідала про російсько-грузинську війну 2008 року.

Доповідь "Російські військові злочини в Україні в 2014 році" складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими. Колишні бранці розповіли, серед іншого, про фізичні та психічні тортури, вбивства, до яких мали стосунок росіяни.

Читайте також: Резніков сподівається на адміністрацію Байдена у переговорах щодо Донбасу

У першій половині 2016 року відбулися презентації документа в Європарламенті, Верховній Раді України, Сеймі Польщі, на засіданні ОБСЄ. У квітні 2016 року Госєвська особисто передала доповідь до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Віцемаршалок Сейму РП повідомила, що прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда, заявляючи 11 грудня 2020 року про обґрунтованість підстав вважати, що широкий дiапазон дiянь, скоєних у контекстi ситуації в Україні, становлять воєнні злочини та злочини проти людяності, свої висновки зробила і на підставі цієї доповіді.

Фото: vod.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-