Україна використовуватиме лише ті COVID-вакцини, які пройшли третю фазу досліджень - Ляшко

Україна використовуватиме лише ті COVID-вакцини, які пройшли третю фазу досліджень - Ляшко

Укрінформ
Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які пройшли третю фазу досліджень. Тому реєстрація російської вакцини неможлива, оскільки така фаза дослідження закінчиться у грудні 2021 року.

Як передає Укрінформ, про це написав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко у Фейсбуці.

"Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень. Тому всі чутки та політичні заяви щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності", - зазначив Ляшко.

Він додав, що відповідно до інформації, розміщеної на сайті щодо вакцин ClinicalTrials.gov,  закінчення третьої фази клінічних досліджень вакцини Спутнік V заплановано на грудень 2021 року. 

"Сьогодні вже є вакцини проти COVID-19, дозволені до використання за спеціальними процедурами (emergency use authorization). Для такої реєстрації використовувались проміжні звіти клінічних досліджень. Виходячи з цього, Україна ухвалила рішення про можливість реєстрації вакцин, які зареєстровані в країнах з жорсткою регуляторною політикою", - додав Ляшко.

Читайте також: У світі зробили вже понад 10,8 мільйона COVID-щеплень

Він наголосив, що лише за вищезазначених умов Україна допускатиме вакцини до використання.

Як повідомлялося, раніше деякі ЗМІ повідомили про те, що Харківська фармкомпанія «Біолік» подала заявку на реєстрацію в Україні російської вакцини «Спутнік V».

Міністерство охорони здоров’я 30 грудня уклало контракт про постачання в Україну в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech від COVID-19 обсягом 1,9 млн доз за ціною 504 грн за дозу.

Читайте також: Україні повернуть гроші за вакцину Sinovac, якщо вона не пройде клінічних випробувань - Ляшко

Очікується, що перша партія вакцини Sinovac Biotech для України - 700 тис. доз - буде поставлена протягом 30 днів після її офіційної реєстрації в Китаї або одним із компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.

Sinovac Biotech є інактивованою вакциною, яка випускається у шприці та зберігається при температурі від +2 до +8°C. Проведені клінічні випробування у різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Вакцини Pfizer i Moderna – це матричні РНК-вакцини, Astra Zeneca – це векторна вакцина. Вони нові і до цього часу широко не використовувались.

Також Ляшко повідомляв, що Україні у повному обсязі повернуть кошти, якщо китайська вакцина компанії Sinovac Biotech, на постачання якої Україна уклала контракт, не пройде фінальну стадію клінічних випробувань.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-