На Банковій розповіли, як повертали із Сирії українських бранців

На Банковій розповіли, як повертали із Сирії українських бранців

Фото
Укрінформ
План евакуації громадян України, утримуваних у Сирії, був погоджений Президентом Володимиром Зеленським у жовтні 2019 року, проте реалізувати його стало можливим лише наприкінці 2020 року, коли стабілізувалася безпекова та епідемічна ситуація.

Як передає Укрінформ, про подробиці спецоперації з повернення дев'ятьох громадян України, утримуваних у сирійських таборах для біженців, розповів Офіс Президента.

В ОП повідомили, що у червні 2019 року була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли представники Служби безпеки України.

"Зокрема, фахівці перевіряли громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з учасниками міжнародної терористичної організації «Ісламська держава». За результатами тривалих перевірок контррозвідка СБУ не виявила фактів причетності цих громадян до терористичної діяльності", - наголосили в Офісі глави держави.

За його інформацією, у жовтні того ж року запропонований українськими відомствами план евакуаційних заходів був погоджений Президентом, але через загострення військово-політичної та безпекової ситуації на території Сирії евакуацію довелося відтермінувати.

Зустріч громадян України, які перебували в таборах для біженців на території Сирії / Фото: Офіс Президента

Крім того, на можливість забрати українців негативно вплинула пандемія COVID-19. У зв’язку з поширенням коронавірусу на території Сирії та Іраку були впроваджені значні обмеження, зокрема відбулося закриття кордонів та припинилося авіасполучення.

"Повернутися до процесу евакуації стало можливим лише наприкінці 2020 року, коли стабілізувалася безпекова та епідемічна ситуація в цих країнах", - наголосили в ОП.

Як зазначається, дві жінки та семеро дітей, які перебували в таборах для біженців на території північно-східної Сирії, 31 грудня 2020 року були повернуті на батьківщину, про що просили їхні родичі. "План їхнього повернення був погоджений та координувався особисто Президентом України Володимиром Зеленським", - підкреслили в ОП.

Літак з евакуйованими у Міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли голова Служби безпеки України Іван Баканов, міністр оборони Андрій Таран, заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець, народні депутати Леся Забуранна, Олена Шуляк, Олена Мошенець та інші представники влади.

Зокрема, Машовець зазначив, що звільнені жінки та діти перебували в таборах Сирії у жахливих умовах.

«Дякую всім, хто був залучений до цієї успішної операції. Тим, хто ризикував життям у бойових умовах північної Сирії та Іраку. Також хочу відзначити професійну роботу Комітету з розвідки при Президентові України, який здійснював чітку міжвідомчу координацію», – сказав заступник керівника ОП.

Міністр оборони Андрій Таран зауважив, що війна в Сирії зачепила дуже багатьох людей, і серед них також опинилися українці.

«Війна завжди завдає найбільшої шкоди найвразливішим – жінкам та дітям. Абсолютно логічним було рішення повернути наших громадян, які перебували в таборі для біженців», – зазначив він.

Посадовці запевнили, що робота над звільненням інших українців, які перебувають у сирійських таборах, триватиме.

Як повідомляв Укрінформ, Україна забрала двох жінок - кримських татарок та сімох дітей з табору для біженців закритого типу Рож, розташованого на північному сході Сирії та підконтрольного адміністрації сирійських демократичних сил.

У березні 2019 року Рефат Чубаров повідомляв, що 21 жінка і 54 дитини - громадяни України - перебувають у Сирії «в важких умовах на територіях зі зруйнованою інфраструктурою» і просять допомоги в поверненні в Україну.

У Сирії з 2011 року триває громадянська війна, в результаті якої загинули сотні тисяч людей.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-