У Авакова кажуть, що поліцейським треба підняти зарплати у кілька разів

У Авакова кажуть, що поліцейським треба підняти зарплати у кілька разів

Укрінформ
Існує невідповідність заробітної плати слідчого поліції і навантаження, яке на нього йде, тому потрібно підвищувати зарплату поліцейським.

Про це сказав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на першій щорічній міжнародній конференції, організованій UkraineInvest, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас є певна невідповідність зарплати слідчого в 12-14 тисяч гривень із навантаженням, яке на нього йде, з тим, що не можемо довго утримувати на роботі людей, які працюють за 14 тисяч гривень і повинні розплутувати дуже складні схеми за участю злочинців, яких захищають адвокати, які заробляють сотні тисяч гривень на місяць. Тож є певна ситуація, що потрібно підвищувати рівень зарплати поліцейським», - сказав він.

Читайте також: Поліція із початку року направила до суду 2,9 тисячі кримінальних справ про корупцію

Геращенко нагадав про раніше опубліковану ним статистику щодо порівняння зарплат, які за рік отримують співробітники різних правоохоронних органів, і зазначив, що зарплатня поліцейського за рік і зарплатня співробітника НАБУ за рік різняться у 5-6 разів.

«Але справи, які розплутують поліцейські, бувають не менш складні і не менш нагальні і важливі, ніж у співробітників НАБУ. Звісно, що працівники поліції, знаючи, що в НАБУ зарплатня у 5-6 разів вища, задають питання: а чому так? У жодній західній країні немає такого, що співробітник одного правоохоронного органу отримує у стільки разів більше, ніж співробітник іншого правоохоронного органу», - поінформував Геращенко.

За його словами, реформи мають відбуватися не лише у поліції, - вони мають паралельно зі змінами у поліцейській системі проходити і в прокуратурі, і в судовій системі.

Читайте також: Київські поліцейські розпочали курси кризових перемовників - Крищенко

Він також висловив кілька думок щодо того, що треба зробити, щоб випадків, коли правоохоронні органи займаються здирництвом, а не захистом інтересів держави і громадян, було менше. Зокрема, на його думку, необхідно збільшити кількість слідчих суддів у найбільш завантажених судах.

«Наприклад, сьогодні суддя у Печерському суді може отримати за день 30-40 звернень від правоохоронців з вимогою провести обшуки. Це може бути 1000 сторінок тексту. А за КПК у судді є 24 години на прийняття рішення, чи надати дозвіл на обшук чи арешт рахунків, чи не надавати. Я перепрошую, але жодна людина не в змозі 1000 сторінок тексту перечитати за 1 день, вникнути в них. І, як правило, судді, не читаючи, підмахують сотні рішень про обшуки, про арешти майна і рахунків, а після цього такі арешти потрібно знімати також рішенням суду, і після того багато хто з підприємців стикається з незаконними діями. Тому я вважаю, що в таких судах, як Печерський, Шевченківський у місті Києві, на яких є найбільше навантаження, треба мінімум вдвічі збільшувати кількість слідчих суддів», - зазначив заступник міністра.

Він уточнив, що те ж саме потрібно зробити з судами в облцентрах, на території районів яких розташовані облуправління прокуратури, поліції, СБУ.

Читайте також: Крищенко каже, що столичній поліції бракує 10-12% кадрів

Також Геращенко поінформував, що в нашій країні прокурор за статтею 36 статтею КПК може зупинити будь-яку дію слідчого, а також може звернутися до керівництва слідчого органу, у випадку, якщо слідчий, наприклад, «заганяє інвесторів», щодо відсторонення цього слідчого, щоб заблокувати ймовірні незаконні дії.

«На жаль, я у своєму житті не бачив, щоб прокурори користувалися такими правами і блокували незаконні дії слідчих. Я хотів би, щоб це було частіше», - уточнив заступник глави МВС.

Він також повідомив, що саме керівництво слідчих органів, якщо бачить обґрунтовані звернення від підприємців щодо того, що слідчі зловживають своїми повноваженнями і використовує їх на шкоду бізнесу, повинно давати оцінку діям таких слідчих.

Окремо він зазначив, що наразі МВС дуже приємно працювати з Міністертвом юстиції, бо команда очільника Мін'юсту Дениса Малюськи "дійсно наводить відкрито порядок з реєстрами, вичищає корупціонерів, які раніше займалися системним здирництвом", тощо.

"Тому з Мін'юстом у нас є повне взаєморозуміння, з прокуратурою воно вибудовується. Що стосується судової сфери, то там потрібно, що ВРП почала працювати як треба, а як треба, на мій погляд – це захищати добрих суддів, які судять чесно, а злих суддів – вичищати. Поки що не завжди так буває", уточнив Геращенко.

Раніше у Фейсбуці Геращенко опублікував інфографіку щодо видатків на утримання різних правоохоронних органів на 2020 рік, де зазначено, що річна зарплата поліцейського цього року може становити 258, 7 тис. грн. на одного працівника, на працівника податкового органу така зарплата може становити 329, 1 тис грн, співробітника СБУ - 451, 2 тис. грн, співробітника ДБР – 885, 3 тис. грн, співробітника НАБУ 1, 32 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-