НАЗК не може з’ясувати, скільки держслужбовців не подали декларації

НАЗК не може з’ясувати, скільки держслужбовців не подали декларації

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) не має достовірної інформації щодо кількості державних службовців в Україні, оскільки досі не створено єдиного реєстру державних службовців.

Про це Укрінформ повідомили в сервісі моніторингу відкритих реєстраційних даних Опендатабот.

"В Україні досі немає єдиного реєстру державних службовців. НАЗК не має доступу до такої інформації, тож зрозуміти, скільки людей не подало декларацій, в українців немає можливості. Точна кількість держслужбовців в Україні досі невідома", - зазначили в Опендатабот з посиланням на відповідь НАЗК на запит, щодо того, яка кількість декларацій має бути подана за 2020 рік.

Водночас, відзначають в Опендатабот, за останні чотири роки кількість декларацій чиновників зменшилася на 20%.

Читайте також: Рада планує зняти вікові обмеження для роботи на держслужбі

"За 4 роки кількість людей, що подали декларації, зменшилася на 20%: з 1 098 450 у 2016 році до 873 198 у 2019. Одна з можливих причин зменшення задекларованих осіб — зміни в законодавстві. Так, військовим з передової наразі не потрібно подавати декларації. Проте ці зміни можуть пояснити лише зниження на 60 тисяч, а не на 225 тисяч осіб", - йдеться в повідомленні.

В Опендатабот зазначають, що щорічно чиновники в Україні подають близько мільйона декларацій. Водночас, фактично єдиний дієвий механізм їх моніторингу - це відстежування громадянами декларацій тих чиновників, з якими їм доводиться мати справу.

Читайте також: Уряд розблокував конкурси на держслужбу під час карантину

«Зараз за звітністю чиновників, здебільшого, мають слідкувати самі українці, адже у контролюючих органів недостатньо інформації для виконання своїх функцій. Ми віримо, що активні українці мають стежити за чиновниками, з якими їм доводиться співпрацювати, тому додаємо можливість слідкувати за деклараціями держслужбовців в Опендатабот», — вважає засновник Опендатабот Олексій Іванкін.

Він також нагадав, що перевірити, чи подав чиновник декларацію, можна в Опендатабот. Для цього слід додати Опендатабот в улюблений месенджер та ввести ПІБ держслужбовця.

Як повідомляв Укрінформ, за 10 місяців 2020 року НАЗК виявило незадекларованого майна майже на 500 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-