Україна може отримати прискорений доступ до вакцини від COVID-19 – Радуцький

Україна може отримати прискорений доступ до вакцини від COVID-19 – Радуцький

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації рекомендував парламенту підтримати законопроєкт, який дає можливість скоротити термін затвердження клінічних випробувань і реєстрації вакцин та ліків проти COVID-19.

Про це, передає Укрінформ, йдеться у повідомленні партії "Слуга народу" у Фейсбуці.

"Профільний комітет рекомендував Верховній Раді підтримати законопроєкт №4314. Він дає можливість скоротити термін затвердження клінічних випробувань і реєстрації вакцин та ліків проти COVID-19", - йдеться у повідомленні.

«Вакцинація великої кількості пацієнтів дозволить зменшити навантаження на систему охорони здоров’я України», – відзначив голова комітету Михайло Радуцький.

"І завдяки законопроєкту це стане можливим. Адже залучення України до клінічних випробувань вакцин дозволило б уже зараз провести вакцинацію частини населення. Так само і скорочення термінів державної реєстрації вакцин пришвидшить їхнє повномасштабне застосування", - зауважили у "Слузі народу".

Читайте також: Кабмін працює над проєктом тотального тестування на COVID-19

Законопроєкт №4314 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів Українищодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19)" внесено до Верховної Ради 4 листопада народними депутатами із різних фракцій, серед них і голова профільного комітету Михайло Радуцький.

"Проєкт закону розроблений з метою створення умов для забезпечення доступу населення України до безпечних, якісних та ефективних вакцин проти COVID-19" - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Путін запускає масову вакцинацію незавершеним російським «Спутником V»

Проєктом закону пропонується скоротити строки затвердження клінічних випробувань (КВ) та проведення державної реєстрації для вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19). А також - подовження строку дії Закону України № 539-IX, що передбачає аналогічні положення для лікарських засобів для лікування COVID-19 до кінця карантину, встановленого Кабінетом Міністрів.

У пояснювальній записці до законопроєкту також зазначається, що, за даними ВООЗ, зараз у світі в процесі розробки знаходиться 160 кандидатів-вакцин, 19 із яких – на клінічній стадії розробки. ВООЗ інформує про 254 активних клінічних випробування кандидатів-вакцин у світі.

"Залучення до України КВ вакцин від COVID-19 дозволило б уже зараз провести вакцинацію досить значної (за попередніми підрахунками, від 30 тисяч осіб) частини населення України завдяки проведенню таких випробувань. У свою чергу, скорочення строків державної реєстрації вакцин від COVID-19 сприятиме прискоренню повномасштабного застосування ефективних та безпечних вакцин, які успішно пройшли КВ, на території України", - стверджують автори законопроєкту в пояснювальній записці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-