В Україні - День працівників радіо, телебачення та зв’язку

В Україні - День працівників радіо, телебачення та зв’язку

Укрінформ
Cьогодні в Україні відзначається День працівників радіо, телебачення та зв’язку.

Свято встановлено «…на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення та галузей зв’язку України…» згідно з Указом Президента «Про День працівників радіо, телебачення та зв’язку» від 11 листопада 1994 року.

Історія свята розпочалася 16 листопада 1924 року, коли у Харкові в ефір вийшла перша в Україні радіопрограма. Відтоді журналісти та працівники сфери радіо відзначали цей день як професійне свято.

Нині ж до них долучилися телевізійники, представники інтернет-ЗМІ. Цей день відзначають і фахівці зв’язку, що забезпечують роботу телефонних мереж та мереж Інтернет-зв’язку.

«Сьогодні інформація - один із найпотужніших видів впливу, тож бажаю вам завжди залишатись вірними професійним стандартам та етиці. Ми ж сприятимемо вам у цьому, дбаючи про виховання медіаграмотного та читаючого суспільства. Бажаю вам натхнення, щоб відкривати світу нові та цікаві історії, компетентності серед оточуючих довкола та сил для внутрішньої мотивації йти до кінця», - написав Ткаченко.

Офіс Президента України привітав працівників радіо, телебачення та зв’язку з професійним святом у Фейсбуці.

В ОП зазначили, що радіо й телебачення – це також оперативний засіб спілкування влади та суспільства, але розвиток новітніх технологій не лише пришвидшує передачу інформації, а й створює нові виклики.

"Вже сьогодні приходить розуміння, що побачене на екрані не завжди відповідає дійсності. Тому перевірка інформації, уникнення маніпуляцій та боротьба з відвертими фейками є важливою складовою інформаційної безпеки нашої держави. Особливо актуально це зараз, коли Україна зазнає постійних інформаційних атак ворога. Дотримання високих професійних стандартів мало велике значення, починаючи з ефіру першої в Україні радіопрограми у 1924 році й донині", - акцентується у привітанні.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак теж привітав працівників радіо, телебачення та зв’язку з професійним святом.

“Сьогодні ми відзначаємо День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Саме 16 листопада 1924 року у Харкові вийшла в ефір перша передача Українського радіо. Тоді трансляцію відкрив технік, який на початку тричі промовив у мікрофон: «Алло»”, - написав очільник ОП у Фейсбуці.

Прессекретар Президента Юлія Мендель побажала сил впоратися з викликами, надійних джерел і Пулітцерівських премій за заслуги.

“Усім колегам по медіацеху – наснаги та натхнення! Робота складна й відповідальна. Зате яке ж щастя – видихнути після напруженої, зосередженої праці та прочитати свою опубліковану статтю, побачити чи почути сюжет по телебаченню чи радіо, розповісти людям те, у чому розібрався сам, допомогти, заохотити, відкрити. Хто володіє інформацією, той володіє світом! У сучасному світі медіа – стратегічний напрямок”, - зазначила у Фейсбуці.

Разом з тим, сьогодні відзначається Міжнародний день толерантності, який був запропонований у 1996 році Генеральною Асамблеєю ООН.

Читайте також: Стартує інформаційна кампанія до Дня Гідності та Свободи

Це рішення було ухвалено у зв’язку з проведенням у 1995 році Року ООН, присвяченого толерантності, який був проголошений Асамблеєю в 1993 році з ініціативи ЮНЕСКО. 16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО прийняли Декларацію принципів толерантності. У ній ідеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього. Декларація принципів терпимості звертається до держав, які мають гарантувати створення справедливого законодавства, дотримання правопорядку, судово-процесуальних та адміністративних норм. У статті 2 Декларації говориться, що для того, щоб зробити суспільство більш терпимим, держави мають ратифікувати існуючі міжнародні конвенції з прав людини, і, якщо це необхідно, розробити нове законодавство з метою забезпечення в суспільстві принципу рівних прав та можливостей для всіх груп та окремих людей.

ЮНЕСКО пропонує відзначати День толерантності у школах і вищих навчальних закладах усіх країн-членів Організації Об’єднаних Націй, адже принципи толерантності мають закладатися ще в дитячому віці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-