Урядова комісія назвала причини катастрофи Ан-26

Урядова комісія назвала причини катастрофи Ан-26

Укрінформ
Урядова комісія з розслідування катастрофи літака Ан-26Ш у Чугуєві завершила свою роботу і встановила причини трагедії – катастрофа сталась внаслідок збігу небезпечних факторів.

Про це 28 жовтня під час засідання уряду повідомив голова Урядової комісії з розслідування причин катастрофи літака Ан-26Ш віцепрем'єр-міністр України - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, катастрофа літака сталась внаслідок дії шести небезпечних факторів. Зокрема, йдеться про відмову системи ПРТ 24 з системи управління лівого двигуна, що о 20:36 спричинило виникнення особливої ситуації. Другим фактором стала помилка екіпажу, який після установлення горизонтального польоту не вирівняв тягу лівого та правого двигунів. Випуск екіпажом закрилків на етапі заходу на посадку в положенні 38 градусів був третім небезпечним фактором, а несвоєчасне переведення літака на зниження та помилкова побудова траєкторії зниження стали четвертим фактором. П’ятим та шостим фактором Уруський назвав штучне створення несиметричності тяги силової установки та неусунення ковзання.

«О 20:44:49 на швидкості 100 км за годину, з кутом крену 75 градусів літак зіткнувся з землею», - додав Уруський.

Читайте також: Причини катастрофи літака Ан-26 з’ясовані - Уруський

Він також повідомив про першочергові заходи, які були вжиті відразу після авіакатастрофи. Так, навчально-тренувальні польоти літаків типу АН-26 в Збройних силах України призупинено; створено комісію за льотно-технічним та адміністративним напрямками; організовано цілодобову охорону уламків літака та проведено процедуру їх складання; з 28 вересня до 1 жовтня працівниками Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС виконано 91 молекулярно-генетичну експертизу та у повному обсязі виконано задачу щодо ідентифікації загиблих; проведено заходи з поховання загиблих військовослужбовців.

Уруський також назвав системні порушення з боку керівництва Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба та наголосив на відсутності дієвого контролю за організацією та виконанням навчальних польотів університеті.

Підсумовуючи свій виступ, Уруський назвав, що головними причинами катастрофи вважає: відсутність дієвого контролю за організацією та виконанням польотів з боку посадовців Харківського національного університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба, системні порушення правил виконання польотів в університеті та недостатня професійна підготовка екіпажу до екстремальних ситуацій.

Урядовою комісією розроблено низку пропозицій з метою недопущення подібних авіаційних катастроф у майбутньому. Всі матеріали будуть передані до правоохоронних органів, які продовжують здійснювати слідчі дії для встановлення безпосередніх винних в трагедії і направлення матеріалів до суду.

«Комісія встановила причини: на технічні неполадки, які мали місце в даному випадку, наклався людський фактор. Плюс системні серйозні порушення в організації польотів щодо забезпечення безпеки», - сказав він.

Уруський повідомив також, що рішення щодо компенсаційних витрат родинам членів екіпажу буде прийнято після встановлення всіх факторів Міністерством оборони.

Читайте також: Катастрофа Ан-26: урядова комісія напрацювала пропозиції для уникнення подібних трагедій

Як повідомляв Укрінформ, увечері 25 вересня при заході на посадку на аеродром у місті Чугуєві на Харківщині розбився літак Ан-26 Повітряних сил Збройних сил України. На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. На місці катастрофи загинули 25 осіб, один курсант помер у лікарні від опіків. Єдиний, хто вижив, - курсант В'ячеслав Золочевський перебуває на лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону.

20 жовтня у Сухопутних військах Збройних сил України виплатили одноразову грошову допомогу родинам курсантів, які загинули внаслідок катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-