В Україні - День учителя

В Україні - День учителя

Укрінформ
Сьогодні, у першу неділю жовтня, в Україні відзначають День працівників освіти або, як його ще називають, День учителя. 

Дата встановлена «…на підтримку ініціативи працівників освіти України…» згідно з Указом Президента від 11 вересня 1994 року.

Українська освіта має давні традиції та принципи, які сформувалися з часів Київської Русі та розвинулися й набули нових форм за часів Козацької держави – це відкритість до світу, європейська орієнтація, прив’язка до християнських цінностей, ідеї гуманізму, домінанта гуманітарної освіти.

В давній Україні була створена унікальна й самобутня освітньо-наукова система, яка увібрала досвід країн Європи, була багатоплановою і багаторівневою, включала початкові, середні школи-колегіуми, спеціальні школи, вищі школи-академії, університети. Вона забезпечила практично повну грамотність населення країни, а також умови для формування і зростання української духівничої, військової, світської, наукової еліти. Втім, потрапивши під «братню опіку» імперій, майже всі здобутки в освітній царині були загублені. Після здобуття незалежності, в Україні ще довгий час використовувалась радянська система освіти.

Читайте також: Уряд повинен максимально покращити умови роботи освітян - Зеленський

Нині настав час змін. Передусім, вагомого значення набуває реформування середньої освіти, як центральної ланки в освітній системі та основи для успішного здобуття освіти наступних рівнів й самоосвіти протягом усього життя. Разом з тим, реформа освіти також передбачає новий підхід до розвитку вчителя та його педагогічної свободи. Адже як колись казав Іван Франко, «нове виховання потребує нових учителів». І ці слова, як ніколи, на часі.

Читайте також: Переможцем премії Global Teacher Prize Ukraine 2020 став Василь Дяків

Президент України Володимир Зеленський подякував учителям за роботу, за увагу, за сумлінність та «за те, що даєте нашим дітям уміння знайти свій шлях у житті».

«День учителя – це ж про особисте. Про те, як ти ростеш. Як починаєш розуміти цей світ. Які цінності робиш своїми. Щастить тим, чиї вчителі подібні до... батьків. Розумом, відвертістю, вимогливістю. Як від батьків, кожен бере від своїх учителів те, що залишається потім на все життя», - написав Президент у Фейсбуці.

Він додав, що повага до вчителя, навіть якщо він працював порівняно недовго, зберігається десятиліттями. "Це те, що формує. Це світоглядне. Ціннісне. Про чорне та біле. Про демонів і ангелів, які потім визначають наш життєвий шлях", - підкреслив Зеленський.

Із професійним святом працівників освіти привітали Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Вчителям ми довіряємо найцінніше - наших дітей. І щодня вони віддають їм свої знання, творчість, увагу, любов, а інколи своє здоров’я і сон. Вони відкривають для нас світ знань, вчать здобувати перемоги й вірити у свої сили», - зазначив Шмигаль у Фейсбук.

За його словами, вчителі відіграють вирішальну роль у житті. «Зокрема, і в моєму. Я користувався конспектами, які давали інноваційні думки в той час, коли інших джерел таких ідей не було. На початку 2000-х конспекти стали для мене джерелом інновацій на львівських підприємствах», - додав прем'єр і висловив подяку всім працівникам освіти за відданість професії та за любов до дітей.

Разумков своєю чергою відзначив, що освіта - це не лише виховання, навчання за підручниками чи складання іспитів, це - основа для успіху держави.

«Від якості знань наших дітей багато в чому залежить, яке майбутнє буде в України. Для багатьох вчитель є не просто педагогом, а ментором та наставником, що надихає дітей на вибір майбутньої професії й життєвого шляху», - підкреслив спікер парламенту, зазначивши, що це велика відповідальність.

Читайте також: Давати установку на зростання – growth mindset – дітям можна в будь-якій українській школі

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко також привітав учителів. 

"Низький уклін вчителям та педагогам за те, що допомагаєте своїм учням починати. А це, як відомо, найважче. Починати писати вірші, малювати картини, читати... робити правильний старт у всьому та на початку кожного нового життєвого етапу", - написав міністр у Фейсбуці.

За словами Ткаченка, Україна прагне отримати професійних спеціалістів для підтримки свого успішного економічного, соціального та культурного майбутнього, а без відданості вчителів всі ці зміни не будуть можливими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-