На засіданні Кабміну представили стратегію боротьби з оргзлочинністю

На засіданні Кабміну представили стратегію боротьби з оргзлочинністю

Укрінформ
Голова Нацполіції Ігор Клименко на засіданні уряду представив Стратегію боротьби з організованою злочинністю.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проєкт розпорядження уряду про схвалення Стратегії боротьби з організованою злочинністю розроблений на виконання рішення РНБО від 1 березня 2018 року. В умовах збройної агресії проти України тяжкі та особливо тяжкі злочини, які скоюють члени організованих груп та злочинних організацій, негативно впливають на економічний та суспільний розвиток держави. ... часто організована злочинність є інструментом, який використовують спецслужби іноземних держав для заподіяння шкоди нацбезпеці та дестабілізації ситуації в Україні», - зазначив Клименко.

Він наголосив, що системна боротьба з організованою злочинністю має стати одним із пріоритетів держполітики, яку правоохоронні органи будуть реалізовувати у рамках представленої Стратегії.

Реалізація стратегії планується в 3 етапи, і перший – це оцінка загроз тяжких злочинів та організованої злочинності за методологією SOCTA. Це методика збору та аналізу інформації про кримінальну діяльність і групи, що становлять загрозу як для нашої країни, так і для країн ЄС.

Читайте також: СБУ затримала учасника міжнародного хакерського угруповання

Другий етап – це визначення стратегічних цілей та розробка комплексних планів і заходів для протидії організованим групам та конкретним тяжким злочинам, які здебільшого вчиняються з використанням зброї та насильства, ці плани розроблятиме Національний координатор – створена при Кабміні міжвідомча комісія, яка проводитиме моніторинг і оцінюватиме стан реалізації стратегії.

Третій етап – виконання комплексних планів, заходів держорганами, які борються з організованою злочинністю.

Читайте також: СБУ блокувала потужний наркотрафік прекурсорів з Європи

У самому тексті стратегії уточнюється, що вона буде реалізовуватися упродовж 5 років з моменту її схвалення користуючись з коштів держбюджету, передбачених на утримання державних органів, що беруть участь у боротьбі з організованою злочинністю, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Клименко зазначив, що ефективна та послідовна реалізація цієї стратегії приведе до зниження рівня організованої злочинності в Україні, і як наслідок – створить необхідні умови для надходження іноземних інвестицій в нашу економіку.

За його словами, до розробки цього документа долучалися і міжнародні партнери, було враховано кращий досвід європейських практик.

У тексті проєкту документа зазначається, що МВС також має разом із зацікавленими центральними органами виконавчої влади розробити та подати у тримісячний строк Кабміну проєкт плану заходів з реалізації цієї стратегії, схваленої цим розпорядженням.

Читайте також: За діджиталізацію в СБУ візьметься новий радник Баканова

Проєкт розпорядження "Про схвалення Стратегії боротьби з організованою злочинністю" Кабмін підтримав без обговорення.

Як повідомлялося, 4 червня Верховна Рада у повторному другому читанні ухвалила закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою" (2513).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-