Експерт радить будувати діалоги без поділу на “друг-ворог”

Експерт радить будувати діалоги без поділу на “друг-ворог”

Укрінформ
Діалог має виключати підхід “друг-ворог”, в ньому важливі аргументи.

Це зауважив під час круглого столу “Культура діалогу” директор Інституту філософії НАН України ім. Г.С. Сковороди Анатолій Єрмоленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Постійно говориться про те, що часто-густо не тільки не дотримуються тих правил, які необхідні в діалозі, а й доходить до того, що морально-етичні правила не діють, застосовуються ті слова, які в публічному просторі не мають бути застосовані. Це часто пов’язано з тим, що особливо в політичній сфері у нас діє принцип друг-ворог. І це певний атавізм, який ми маємо долати. В політичних дискусіях має працювати інший принцип, який визначає іншого не як ворога, а як партнера по дискусії. І тоді у нас є певні шанси досягти згоди і порозуміння в суспільстві”, - сказав Єрмоленко.

Читайте також: Ток-шоу не сприяють діалогу, бо порушують усі його правила - філософ

За його словами, щоб подолати підхід “друг-ворог”, ми маємо орієнтуватися на певні вимоги, і назвав головні.

“Для того, щоб ми могли розвивати культуру діалогу, ми маємо керуватись такими вимогами. А саме, аргументативний дискурс чи діалог вимагає, по-перше, ретельного пошуку фактів, даних, що утворюють емпіричні базиси думки, твердження – отже, пошук істини. Тож перша настанова така – шукай вагомішого аргументу на шляху до істини. Друга вимога – утримуйся від своїх емоцій; від умовиводів, зроблених нашвидкуруч; від примусу, соціальних і, зокрема, цифрових технологій; некритичних своїх або партійних тверджень у громадському просторі. І з цього випливає третя соціальна вимога діалогу – завжди поважай людську гідність усіх тих, про кого ти говориш або пишеш – хай це будуть можновладці, хай це будуть пересічні громадяни”, - зазначив філософ.

Читайте також: Філософ: Диктаторські режими — це згода, але на основі хибних комунікацій

Він додав, що ця особлива вимога – поважай людську гідність – означає також поважай і ті аргументи, які висуваються твоїм співбесідником. Найперше тут – поважати всіх тих, хто бере участь у цьому дискурсі. Поважати їх гідність, поважати їх висловлювання, їхні аргументи.

«Насамперед діалог спирається на простий принцип – це вміння говорити і вміння слухати, який не менш вагомий від вміння говорити», - підкреслив при цьому Єрмоленко.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України - в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, - в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі «Культура діалогу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-