"Ні! - дерибану Червоної книги!": Активісти пікетують Мінекології

Фото
Укрінформ
Екоактивісти проводять пікет під Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, вимагаючи не виключати з Червоної книги близько десятка рідкісних рослин.

Як передає Укрінформ, учасники акції принесли сокири і бензопили, за допомогою яких пиляють і рубають дрова просто під вікнами міністерства.

За словами активістів, у серпні НАН України звернулась до Мінекології з пропозицією про виключення з Червоної книги низки видів флори, зокрема місячниці оживаючої (Lunariarediviva); водяного горіха плаваючого (Trapanatans); сальвінії плаваючої (Salvinianatans); ковили волосистої (Stipacapillata); зморшка степового (Morchellastepicolla); цибулі ведмежої (черемша, левурда Alliumursinum); плауну річного (Lycopodiumannotinum); смілки литовської (Silenelithuanica) та берези темної (Betulaobscura).

Екологічний сатиричний пікет "Ні! - дерибану Червоної книги!" в Києві / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

Проте, на думку активістів, виключення цих видів з Червоної книги призведе до їх повного знищення.

"В Україні відсутні дані щодо детального поширення та динаміки цих видів в межах усієї країни, тому їх виключення порушує ст. 16 Закону "Про Червону книгу України". Ми вважаємо, що виключення цих видів з Червоної книги викликано дерибаном землі та було замовлено забудовниками, земельними магнатами та "чорними" лісорубами", - заявив представник пресслужби Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

У розпорядження кореспондента Укрінформу надано копію листа НАН, у якому йдеться, що відповідно до звернення Міністерства та захисту довкілля від 2 квітня 2020 року, НАН надала пропозиції для врахування їх при підготовці четвертого видання Червоної книги України. Зокрема, вони містять переліки видів тварин, рослин і грибів, які пропонується виключити з Червоної книги.

Читайте також: На Франківщині знайшли червонокнижний гриб-квітохвісник

При цьому у листі зауважується, що НАН відомо про заперечення з боку екологічних активістів щодо виключення з переліку дев`яти рослин, і тому пропонується провести додаткові дослідження стану популяцій та динаміки ареалів цих видів.

Раніше проти виключення цих видів з Червоної книги виступили 20 кандидатів та докторів біологічних наук, які направили відповідне звернення міністрові захисту довкілля та природних ресурсів Романові Абрамовському.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-