Антигендерні ініціативи негативно впливають на формування політики рівних прав

Антигендерні ініціативи негативно впливають на формування політики рівних прав

Дослідження
Укрінформ
Антиґендерні прояви негативно впливають на формування політики рівних прав і можливостей, гальмують процес просування прав жінок в Україні.

Про це йдеться у висновках першого ґрунтовного дослідження антиґендерних рухів України «Ґендер чи антиґендер. Хто атакує демократію в Україні?», яке представили на пресконференції в Укрінформі Український жіночий фонд та громадські організації «Ла Страда - Україна», Асоціація «Жінки в медіа».

«Антиґендерні прояви негативно впливають на формування політики рівних прав і можливостей, гальмують процес просування прав жінок в Україні. Раніше ми зіштовхувалися з ними у вигляді брошурок і плакатів на зразок «Убий феміністку в собі», наразі вже бачимо організовані дії та акції, за якими стоїть системне фінансування і підтримка на вищому рівні», - наголосила директорка Українського жіночого фонду Олеся Бондар.

Тим часом доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії Анастасія Рябчук звернула увагу, що антиґендерні ініціативи часто спираються на авторитет науковців, у яких замовляються відповідні коментарі й аналіз, і важливо розуміти соціальний контекст таких поглядів.

«Позиція щодо ґендерних теорій часто випливає з релігійних переконань, консервативних політичних поглядів і критичного ставлення до тем, пов'язаних із сексуальністю та сімейним життям. Важливо розуміти соціальний контекст, у якому формуються антиґендерні погляди», - зазначила Рябчук.

За словами голови ГО «Асоціація «Жінки в медіа» Єлизавети Кузьменко, опитані активістки розповіли про цькування, погрози, побоювання проводити феміністичні акції в регіонах, навіть про втрату роботи і бажання виїхати за кордон.

«Феміністок та дослідниць опоненти нерідко називають «ворогами української нації», «сепаратистами»/«пособниками внутрішніх окупантів», «соросятами», «ліваками»/«лівими (лівацькими) підстилками». Діалог і роз’яснення можуть діяти тільки на тих, хто не нападає фізично, а вийшов на контракцію із мирним плакатом», - зазначила Кузьменко.

Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко вважає, що зняти напругу в суспільстві в цьому питанні слід інформаційними кампаніями з роз’яснення суті й змісту державної гендерної політики.

«Проведення інформаційних кампаній із роз’яснення суті, змісту, напрямків сучасної державної політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків – вкрай важливе завдання для зменшення рівня радикалізації окремих груп навколо ґендерної проблематики та припинення маніпуляцій громадською думкою», - наголосила Левченко.

Тим часом незалежна експертка з інформаційної безпеки Лариса Компанцева звернула увагу, що активізація антигендерних сил в Україні збігається з фазами російської гібридної агресії.

«Аналіз за методологією Big Data дав неочікувані результати: просування антиґендерної ідеології в Україні – класична інформаційна операція. Етапи її просування збігаються з етапами агресії РФ щодо нашої держави», - доводить Компанцева і результати дослідження.

Водночас Левченко застерігає від категоричних висновків, які унеможливлюють комунікацію та об’єднання суспільства.

«У нас є групи, які дуже активні в просуванні національних цінностей України, які позиціонуються і є патріотичними. І це не означає, що будь-яка група, яка просуває цінності національного відродження України, одразу стає прихильницею антигендерних поглядів. Адже є дуже активні жінки в «Правому секторі», у ветеранському русі», - зазначила Левченко.

Такої ж думки дотримується президентка ГО «Ла Страда - Україна» Катерина Черепаха, яка вважає, що важливо знаходити точки взаємодії між представниками різних поглядів, не ділити їх на «своїх» і «чужих» і доводити, що гендерна рівність не загрожує родинним цінностям.

Пресконференція, присвячена дослідженню "Ґендер чи антиґендер. Хто атакує демократію в Україні?" / Фото: Олена Худякова

«Під час розробки інформаційних та медіа кампаній важливо знаходити точки взаємодії різних цільових аудиторій та через них перейти з категорії «чужий» до категорії «інший, але свій». Варто наголошувати, що ґендерна рівність не загрожує сімейним цінностям, а навпаки, є запорукою міцної та здорової сім’ї, заснованої на любові та взаємоповазі, показувати приклади відповідального татівства, можливості й успіхи дівчат у спорті й технологіях тощо», - підсумувала громадська діячка.

Метою дослідження було з’ясувати, хто і яким чином протиставляє «традиційні цінності» правам жінок, як це впливає на політичні і соціальні процеси. Науковиці і громадські діячки в січні-березні 2020 р. проводили й аналізували інтерв’ю з активістами жіночого руху та їхніми опонентами з академічного середовища, а також вивчали інформаційні потоки відкритих джерел інтернету в тематиці ґендеру. Дослідження проведено на замовлення Українського жіночого фонду за підтримки filia.die frauenstiftung та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Читайте також: На Берлінале скасували гендерний поділ нагород за найкращу роль

Учасники дослідження зазначили, що звинувачення, наклепи, погрози і фізичне насильство проти учасниць жіночого правозахисного руху – не лише українські реалії. Тому жіночі фонди з України, Вірменії, Грузії та Німеччини зараз впроваджують ініціативу «Жінки на місцях мобілізуються заради демократії»: аналізують виклики і загрози, інформаційні атаки та маніпулятивні технології. Відповіддю стане міжнародна адвокаційна кампанія на підтримку прав жінок, яка розпочнеться вже цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-