Денісова вимагає від Білорусі якнайшвидше повернути українців додому

Денісова вимагає від Білорусі якнайшвидше повернути українців додому

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова публічно звернулась до ряду міжнародних організацій та закликала забезпечити правовий захист затриманим у Білорусі українцям.

Як передає Укрінформ, про це омбудсмен написала у Телеграмі.

"Відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини, влада Білорусі "повинна негайно після затримання повідомити дипломатичних представників України про місцезнаходження наших співгромадян та надати доступ для безпосереднього спілкування з ними. Вимагаю від білоруської сторони якнайшвидше повернути українців додому", - зазначила вона.

Омбудсмен повідомила, що вона одразу після затримання звернулася до посла України в Республіці Білорусь Ігоря Кизима з проханням встановити місцезнаходження та перевірити, чи застосовувалась до громадян України фізична сила або психологічний тиск з боку правоохоронних органів Білорусі.

Денісова також у терміновому порядку звернулась до голови Комісії з прав людини, національних відносин і засобів масової інформації Палати представників Національних зборів Республіки Білорусь Андрія Наумовича з проханням забезпечити належний правовий захист двом затриманим під час акцій масового протесту у Білорусі українським волонтерам Євгену Васильєву та Костянтину Рєуцькому, а також двом іншим громадянам України - Оксані Альошиній та хлопцю, чиє ім'я наразі не розголошують.

"Закликаю Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, президента Міжнародного комітету Червоного хреста Петера Маурера, голову ОБСЄ Еді Раму та інші міжнародні правозахисні організації сприяти забезпеченню правового захисту затриманим громадянам України", - зазначила вона.

Денісова також закликала громадян України наразі утриматися від поїздок до Білорусі.

Як повідомляв Укрінформ, 12 серпня орієнтовно о 17.00 у Мінську були затримані двоє громадян України - Костянтин Рєуцький і Євген Васильєв. МЗС України наголосило, що українське посольство в Білорусі вживає заходів щодо встановлення місця їх перебування та умов утримання.

Посольство України направило ноти до МЗС Білорусі із запитом надати інформацію, де перебувають затримані Рєуцький, Васильєв та Альошина.

Читайте також: МЗС повідомляє про затримання ще одного українця під час протестів у Бресті

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської - 9,90% голосів.

Читайте також: Київ вимагає від влади Білорусі звільнити українських журналістів

У ніч на понеділок, 10 серпня, в містах Білорусі розпочалися акції протесту проти фальсифікації виборів. Силовики жорстоко розганяють протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати й водомети. З початку протестів були затримані близько 6 тисяч осіб. У лікарні потрапили не менше 250 осіб.

Читайте також: Консул не знайшов затриманих у Білорусі українців - Кулеба

Тихановська була змушена залишити Білорусь, вона зараз перебуває у Литві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-