Даних про безпечність російської вакцини від коронавірусу немає — Ляшко

Даних про безпечність російської вакцини від коронавірусу немає — Ляшко

Укрінформ
Російська Федерація не провела необхідної третьої фази клінічних випробувань вакцини від коронавірусу, тож немає впевненості у її дієвості та безпечності.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Наразі у світі є 26 вакцин-кандидатів, шість з яких вже проходять дослідження на ефективність з залученням значної кількості учасників. Наразі саме обмежені дані щодо перебігу клінічних випробувань та дотримання їх вимог не дозволяють впевнено сказати, чи буде російська вакцина ефективною і безпечною та чи має вона шанси на масове використання. Наразі Російська Федерація досі не провела третьої фази клінічних випробувань, яка б дозволила накопичити достатнє наукове підґрунтя для практичного використання вакцини на людях", - заявляє Ляшко.

Читайте також: Путін заявив, що його дочка випробувала на собі вакцину від коронавірусу

Він додав, що на третій фазі клінічних випробувань компанії проводять проспективне плацебо-контрольоване дослідження (prospective placebo controlled trial). До таких досліджень залучають до 30 тис. осіб, з яких дві третини отримують вакцину, а третина - плацебо, або ж частки, тих кому дають досліджуваний препарат і плацебо, є рівними.

За словами Ляшка, на сьогодні це єдиний спосіб перевірити дієвість вакцини і відсутність у неї побічних ефектів.

Головний держсанлікар також зазначив, що ВООЗ радила Міністерству охорони здоров’я РФ утриматися від реєстрації вакцини.

"Підстава для таких рекомендацій - обмежені дані щодо ефективності кандидата та той факт, що в світі є чимала кількість розробок, які зайшли значно далі, ніж вакцина, розроблена в РФ, проте які очікують на повноцінне завершення випробувань та прекваліфікацію ВООЗ", - написав Ляшко.

Читайте також: У ВООЗ кажуть, що російську вакцину від COVID-19 треба ще ретельно перевірити

Як повідомлялося, 11 серпня Володимир Путін оголосив, що в Росії затверджена перша у світі вакцина проти коронавірусу. Її начебто розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Гамалії в Москві і вже випробували на кількох десятках добровольців. За словами Путіна, одна з його дочок вже зробила щеплення і почувається добре.

Сумніви щодо створення Росією вакцину проти COVID-19 висловили медичні експерти з ФРН, а директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі заявив про сумніви щодо її безпечності та ефективності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-