Керівник центру оцінювання якості освіти вважає неетичною участь вчителів у ЗНО

Керівник центру оцінювання якості освіти вважає неетичною участь вчителів у ЗНО

Укрінформ
Участь репетиторів і вчителів у зовнішньому незалежному оцінюванні є неетичним стосовно абітурієнтів

Таку точку зору висловив в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко в інтерв'ю Укрінформу.

«Ми щороку спостерігаємо неприємну, а в певній мірі, ганебну ситуацію, коли на ЗНО приходять репетитори і вчителі, і, зрозуміло, що їхній рівень підготовки у порівнянні з їхніми вихованцями в рази вищий! А вони потім хизуються: «Я набрав 200 балів з такого-то предмету». З точки зору етики, це не зовсім красиво, тому що людина використовує абсолютно безпідставно зовнішнє незалежне оцінювання, аби капіталізувати свою оцінку в 200 балів в більш вигідну для себе ціну, як репетитора», - сказав він.

На думку керівника Центру, не зовсім чесно конкурувати зі своїми дітьми і хизуватися, що ти краще їх.

«Наша шкала рейтингова, і якщо на верхньому щаблі серед 200-бальників опиняються лише репетитори, від цього страждають діти.

Наприклад, максимальний можливий бал, який можна набрати за тест з української мови і літератури – 104, а серед учасників щорічно є близько 10 дітей, які набрали, наприклад, 95 балів і опинилися б на найвищому щаблі. А тут один репетитор набирає максимально можливий бал з максимально можливого і отримує 200 балів. Якщо б він не прийшов, то 10 дітей отримали б 200 балів своїм результатом і мали б значно кращі шанси на вступ до закладу вищої освіти», - пояснив він.

Читайте також: Вступна кампанія: ТОП-3 предмети, які обрали учасники ЗНО

Цього року такого нема, але, в інші роки ми спостерігали, коли репетитори, займаючи верхні щаблі своїми результатами крали рейтингову позицію у своїх же вихованців.

За словами Бойка, цього року кількість абітурієнтів, які отримали 200 балів, наприклад, з фізики – 64, а минулого року їх було лише четверо.

Всього ЗНО-2020 на максимальні 200 балів склало 447 учасників тестування. Минулого року їх було 274.

Повний текст інтерв’ю читайте скоро на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-