У меморіалі

У меморіалі "Бабин Яр" оцифрують дві рідкісні книги, написані в'язнями концтаборів

Укрінформ
Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» планує оцифрувати два рідкісні видання про події у нацистських концтаборах, авторами яких є їх колишні в'язні.

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі меморіалу.

“Книжкова колекція меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" у липні поповнилася двома рідкісними книгами, написаними в’язнями нацистських таборів. А саме – роботами В. Коваля "Ми Українці" та Паладія Осинки "Альбум політв’язня" (Аушвіц). Ці книги будуть оцифровані та викладені на онлайн-платформі Меморіального центру, яка запуститься восени.

У меморіалі "Бабин Яр" оцифрують дві рідкісні книги, написані в'язнями концтаборів/Фото: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»

Усі охочі зможуть ознайомитися з цифровими копіями. Подавши до меморіалу відповідний запит, а оригінали видань будуть доступні лише для дослідників.

Читайте також: Зеленський підтримав будівництво меморіалу “Бабин Яр” у Києві

Книга "Ми Українці" – це мемуари українського націоналіста-в’язня нацистських таборів.

"Вони настільки маловідомі, що достеменно невідоме навіть ім’я автора, лише його прізвище: Коваль. У цих мемуарах є унікальні свідчення, свідоцтва та фотографії про концентраційні табори та табори смерті, в тому числі, Дахау, Бухенвальд та інші", – розповів куратор проєкту "Колекція" та директор видавничих проєктів фонду меморіалу Олег Шовенко.

За його словами, найбільше ця книга цікава тим, що у ній відсутні будь-які згадки про євреїв, що створює поле для дослідження цієї проблеми.

Друге видання – "Альбум політв’язня" (Аушвіц) Паладія Осинки – це альбом ув’язненого українського націоналіста з малюнками, які розповідають про повсякденний побут Аушвіца: способах катувань, сценах допитів, різних типів ув’язнених тощо. Малюнки зроблені у вигляді шаржів, є також велика кількість характерного для таборів сленгу. Альбом був виданий одразу після війни у Мюнхені в 1946 році за гроші самого автора.

Як пояснюють у меморіалі, Паладій Осинка – це псевдонім, а справжнє ім’я автора – Петро Балей. Він був громадським діячем, публіцистом, письменником, змолоду брав участь у національно-визвольній боротьбі в лавах ОУН. Під час Другої світової війни Балей був ув’язнений в Освенцимі, спогади про що і виклав у "Альбумі політв’язня".

Читайте також: Українською вперше вийшла "Чорна книга" - зібрання свідчень про Голокост

Водночас Шовенко уточнив, що фактично ці видання збереглися у поодиноких примірниках і мають суспільно-історичну, наукову, меморіальну цінність.

"Їх із самого початку було надруковано дуже мало, вони не викликали особливої уваги. І потім, коли більша частина тиражів була втрачена, стали бібліографічною рідкістю", – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" разом із Державним архівом Київської області відцифрували понад 140 тисяч матеріалів часів нацистської окупації Києва 1941-1943 років, які будуть уперше оприлюднені в рамках проєкту "Імена".

Читайте також: Ткаченко сказав, коли відкриють меморіал в Бабиному Яру

Водночас у меморіалі планують у вересні запустити нову онлайн-платформу, на якій буде оприлюднено оцифрований архів із понад 600 книг РАГСів.

Благодійний фонд Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" – це неурядова благодійна організація, яка покликана вшанувати пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру та сприяти гуманізації людства через збереження та вивчення історії Голокосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-