Кулеба прокоментував вирок керівнику російського

Кулеба прокоментував вирок керівнику російського "Меморіалу": Це війна з правдою про Україну

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що вирок російському історику Юрію Дмитрієву безпосередньо стосується й України, є війною з правдою про історію України у складі СРСР.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Цей вирок безпосередньо стосується і нас - це війна з правдою про історію України у складі СРСР. Юрій Дмитрієв є жертвою прагнення російської держави затоптати історичну пам’ять і тих, хто її береже. Результат буде протилежним. Ще більше людей захочуть довідатися правду. І не лише про Дмитрієва, а й про те, що він знайшов у землі та в архівах", - підкреслив Кулеба.

Міністр нагадав, що в середу історику винесли вирок - 3,5 роки позбавлення волі у колонії.

Він наголосив, що ситуація з Дмитрієвим була б "війною суто з правдою російської історії", але історик досліджував сталінський Великий терор і відкрив світові страшну таємницю Сандармоха - урочища, у якому за наказом Сталіна протягом лише одного тижня восени 1937 року знищили тисячі політв’язнів.

"Серед них були сотні українців. Там скосили наших найкращих, українське Розстріляне відродження: Валер’яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антіна Крушельницького, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших", - нагадав міністр.

Як повідомлялося, керівника карельського відділення правозахисної організації "Меморіал", російського історика Юрія Дмитрієва 22 липня засудили до 3,5 років колонії у справі про насильницькі дії сексуального характеру щодо прийомної дочки.

Читайте також: Українці Канади хочуть включення слова «Голодомор» у найбільші англійські словники

Дмитрієв також є відомим публіцистом і дослідником політичних репресій в Карелії у період 1930-40-х років, трагічних подій навколо будівництва Біломорсько-Балтійського каналу і злочинів ГУЛАГу. Його заарештували в грудні 2016 року за анонімним доносом й обвинуватили у виготовленні дитячої порнографії. На захист правозахисника і проти надуманого обвинувачення виступили відомі громадські діячі та правозахисні організації Росії, визнали його політичним в'язнем.

У квітні 2018 року правозахисника визнали невинуватим, але пізніше знову заарештували за апеляцією проти рішення суду на його виправдання.

"Меморіал" вважає справу Дмитрієва політичною: він у 1997 році знайшов масові поховання репресованих громадян СРСР в лісовому урочищі Сандармох, а також складав списки пам'яті репресованих жителів Карелії.

На підтримку Дмитрієва писали листи нобелівські лауреати, російські діячі культури, іноземні вчені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-