Степанов: До кінця року на трансплантологію має вистачити 112 мільйонів

Степанов: До кінця року на трансплантологію має вистачити 112 мільйонів

Укрінформ
Для розвитку трансплантології в Україні, окрім вирішення проблемних питань з Єдиним реєстром донорів та реципієнтів, необхідно зробити ряд кроків, зокрема створити центри транспланткоординації, забезпечити лікарні необхідним обладнанням тощо.

Про це на брифінгу 20 липня сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас є нерозвиненість донорського етапу, яка пов’язана з відсутністю усталеної практики діагностики смерті мозку. Діагностування смерті мозку повинно відбуватися в будь-якому випадку незалежно від того, чи може людина бути донором, чи ні. Також питання лежить у площині розвитку транспланткоординації, зараз нам треба зробити центри транспланткоординації по всій країні. Транспланткоординатори - це люди, які безпосередньо займаються технічним забезпеченням трансплантації. Також ми говоримо про забезпечення лікарень відповідним обладнанням - газоаналізатори, обладнання для типування клітин. ... Є питання щодо підготовки хірургів”, - сказав Степанов.

Він нагадав, що зараз кількість лікарень, де можуть робити трансплантацію органів, 19, ще 6 лікарень можуть робити трансплантацію кісткового мозку.

Також, за словами Степанова, фінансування напрямку трансплантології у розмірі 112 млн грн має вистачити до кінця року.

Читайте також: Держава повністю фінансуватиме трансплантацію кісткового мозку

Як 15 липня повідомляв Укрінформ, Кабмін ухвалив зміни до постанови про трансплантацію, якими передбачається можливість фінансування всіх витрат на проведення алогенної трансплантації кісткового мозку, в тому числі отримання донорського матеріалу.

В Україні роблять два види трансплантації кісткового мозку: аутологічну (пацієнт отримує власний кістковий мозок) та алогенну (від родинного донора).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-