Деякі психлікарні профінансовані з дефіцитом у 70-75% – Степанов

Деякі психлікарні профінансовані з дефіцитом у 70-75% – Степанов

Укрінформ
В Україні є психіатричні лікарні, в яких дефіцит фінансування сягає 70-75% у порівняні з минулорічними показниками.

Про це на брифінгу в Житомирі розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми говоримо про протитуберкульозну і психіатричну службу, то вона дістала найпотужніший удару від цього експерименту, який запровадили (медреформу – ред.). У нас в Україні є психіатричні лікарні, у яких рівень дефіциту фінансування складає до 70-75% у порівнянні з минулим роком. Теж саме відбувається з туберкульозною службою. Я не знаю, що вирішували люди, які запроваджували такий механізм", - зазначив міністр.

Він наголосив, що до кінця цього року такі заклади з дефіцитом дофінансують з державного бюджету, а з 2021 року протитуберкульозна і психіатрична служби будуть фінансування за окремою програмою з чітким алгоритмом їх реформування.

Читайте також: Степанов вважає, що мінімальна зарплата лікаря має бути 20-25 тисяч

"У нас сьогодні близько 22 тисяч людей, хворих на хронічні психічні захворювання, перебувають у психіатричних лікарнях. Дуже часто це люди, які втратили будь-які соціальні зв’язки. Ми не можемо собі дозволити викинути цих людей на вулицю, тому що держава недофінасувала (лікарні - ред.). У нас 332 лікарні, які отримали фінансування з критичним дефіцитом у порівняння із минулим роком", - додав Степанов.

Як повідомляв Укрінформ, другий етап медичної реформи, що стартував 1 квітня, передбачає, що заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану і високоспеціалізовану медичну допомогу, отримуватимуть кошти за договором з НСЗУ.

Водночас Президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медреформи в її нинішньому вигляді, оскільки через новий механізм фінансування можуть бути звільнені близько 50 тисяч медиків і закриті понад 300 лікарень.

Читайте також: МОЗ розробляє стандарти надання меддопомоги, які оплатить держава

Зеленський закликав міністра охорони здоров'я, голову профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря терміново запропонувати шляхи вирішення цих питань.

Глава МОЗ Степанов згодом заявив, що в Україні проведуть зміни у фінансуванні медичної галузі. За його словами, міністерство планує залишити фінансування лікарень на рівні 2019 року, при цьому головним закупівельником медичних послуг залишається НСЗУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-