Під Радою другий день поспіль проходить акція

Під Радою другий день поспіль проходить акція "Руки геть від мови!"

Фото, відео
Укрінформ
Під Верховною Радою другий день поспіль відбувається акція на захист української мови.

Наразі на площі під парламентом перебувають кілька сотень осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас люди продовжують підходити під ВР.

Вони тримають українські прапори, прапори "Свободи", "Демократичної сокири" та "Національного корпусу", дехто одягнений у вишиванки.

Учасники акції тримають плакати з надписами "Заважає мова - геть до Ростова", "Руки геть від української мови", "Кажи мовою, а не ляпай язиком", "Зупини лінгвоцид" та інші.

Акція «Руки геть від мови!» під Верховною Радою / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Учасники акції стверджують, що будуть чекати розгляду у Раді законопроєкту Максима Бужанського, також вони на площі перед Верховною Радою склади сухі гілки, ймовірно для розпалювання вогнища.

Як повідомляв Укрінформ, 16 липня під стінами Верховної Ради проходила аналогічна акція на захист української мови.

У Верховній Раді у порядку денному на п’ятницю, 17 липня, є законопроєкт Бужанського, який передбачає внесення змін до законів про мову і про освіту та переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

Читайте також: Засідання Ради: "мовний" законопроєкт і нові райони

Зокрема, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко у понеділок, 13 липня, на Погоджувальній раді висловив ініціативу фракції включити до порядку денного законопроєкт №2362 Максима Бужанського "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти".

Голова ВР Дмитро Разумков тоді зазначив, що цей законопроєкт може бути винесений на голосування 17 липня.

Водночас Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 червня рекомендував парламенту відхилити доопрацьовану редакцію цього законопроєкту.

Проти цього законопроєкту свого часу виступило Міністерство освіти і науки, а також Бюджетний комітет ВР і освітянська спільнота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-