"Доступні ліки": українці можуть отримати 77 препаратів безкоштовно

Укрінформ
Українці можуть отримати безоплатно 77 лікарських засобів з Програми "Доступні ліки".

Про це повідомляє Національна служба здоров'я.

"У програмі «Доступні ліки» 246 лікарських засобів, серед них 77 – пацієнт може отримати безоплатно. Зокрема, в програмі: 187 ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 43 – діабету ІІ типу, 15 – бронхіальної астми, 1 - для лікування ревматичних хвороб", - йдеться у повідомленні.

У НСЗУ нагадали, що всі ці ліки пацієнти можуть отримати за рецептом свого лікаря в аптеці безоплатно або з незначною доплатою.

Зазначається, що єдиним винятком є препарат для лікування ревматичних хвороб, вартість якого повністю сплачує пацієнт.

Отримати ліки за програмою "Доступні ліки" можна у понад 8 000 аптек по всій країні, майже 20% з яких знаходяться в селах та смт.

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 491 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам.

Програмою «Доступні ліки» користується 2,3 млн пацієнтів, 441 тисяча з них проживають в сільській місцевості. 80% користувачів програми отримують за нею ліки від серцево-судинних захворювань, які є найпоширенішими в структурі захворюваності українців.

Читайте також: До кінця року регіонам планують поставити ліків на 4,2 мільярда – МОЗ

Щоб отримати ліки за програмою «Доступні ліки» пацієнту потрібно:

- звернутись до свого лікаря, який призначить ліки та випише на них електронний рецепт. В рецепті буде зазначено міжнародну непатентовану назву ліків – діючу речовину. На ваш телефон надійде смс з номером рецепту та кодом підтвердження, які потрібно буде назвати в аптеці. Якщо у вас немає телефону, лікар надасть вам інформацію про рецепт в роздрукованому вигляді.

- прийти до аптеки, яка бере участь в програмі і підписала договір з НСЗУ, – така аптека має наліпку на дверях «Доступні ліки». Назвати номер рецепту фармацевту та обрати ліки з тих, які вам запропонують. Вони міститимуть ту діючу речовину, що виписав вам лікар. Це може бути або безоплатний препарат, або з незначною доплатою. Після того, як ви обрали потрібні ліки, ви називаєте фармацевту код підтвердження вашого рецепту.

У НСЗУ також повідомили що наступного року пропонується включити до програми ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт, та лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки, зокрема, для лікування таких захворювань як шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія. Бюджет розширення програми складає 878 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-