Україна очікує від Німеччини до кінця року €25,5 мільйона на житло для переселенців

Україна очікує від Німеччини до кінця року €25,5 мільйона на житло для переселенців

Відео
Укрінформ
Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук прогнозує, що передбачені Німеччиною для України 25,5 мільйона євро на придбання житла для переселенців надійдуть до кінця 2020 року.

Про це вона сказала у програмі «Насправді: Донбас» телеканалу «ДІМ».

«Цього року ми вже підійшли до підписання договору, який готувався досить довго, між Україною і Німеччиною, який передбачає 25,5 млн євро, які будуть виділені на забезпечення програми "Доступне житло" під 3% кредитування. Передбачається, що, швидше за все, ці кошти надійдуть в наше розпорядження до кінця 2020 р. Фактично ми зможемо почати їх використовувати тільки з 2021 року», - зазначила Голованчук.

За її словами, ці 25,5 млн євро, які надійдуть в програму, «це буде як реверсний фонд». «І передбачається, що кошти, які будуть виділятися в кредит, це 3% річних протягом 20 років», - пояснила заступник міністра.

Вона також поінформувала про інші програми, в рамках яких переселенці отримають житло в цьому і 2021 році.

Зокрема, за її словами, незважаючи на всі бюджетні обмеження і обмеження програм у поточному році, Мінреінтеграції вдалося відстояти програми по субвенції і компенсації за зруйноване житло. «Говорячи про субвенції, ми маємо на увазі 20 мільйонів, які направлені на програму і дозволяють покривати 30% - з боку місцевого бюджету і 70% з боку бюджету держави для того, щоб забезпечити ВПО житлом. Напевно, це буде десь до 200 осіб, може бути 170 осіб, які в цій програмі цього року зможуть отримати житло. Це програма Кабінету міністрів. Вона передбачає спільне фінансування з державного бюджету та місцевих бюджетів і скеровує кошти на забезпечення житла», - сказала Голованчук.

Загалом, за її словами, в Україні на сьогоднішній день існують три програми, покликані підтримати переселенців і допомогти їм у придбанні власного житла, так як саме це питання є найгострішим і найважливішим для понад 17 тисяч сімей тимчасово переміщених осіб.

Читайте також: Мінсоцполітики нарахувало в Україні майже 1,5 мільйона переселенців

«Перша програма - це субвенції, про які я вже згадала. Друга програма - це доступне житло, яка в цьому році, на жаль, не була підтримана за необмежене використання бюджетних коштів. Третя програма - це іпотека. Четверта програма, про яку я згадала також, це кошти, які надійдуть в Україну від уряду Німеччини через фонд KfW. Ці кошти будуть направлені знову-таки на 3-відсотковий кредит, який ми плануємо почати використовувати, швидше за все, з наступного року. Хоча ми максимально докладаємо зусиль, щоб якомога швидше закінчити всі формальні процедури, яких ми змушені зараз дотримуватися», - підсумувала Голованчук.

Як повідомляв Укрінформ, 3 червня посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен і віцепрем'єр-міністр Олексій Резніков підписали угоду, згідно з якою уряд ФРН виділяє Україні грант на загальну суму 25,5 млн євро на житло для внутрішньо переміщених осіб.

Метою проєкту, який реалізується Кредитною установою для відбудови (KfW), є рефінансування субсидованої державної програми надання кредитів на придбання власного житла. Залежно від фактичних обсягів кредитів за допомогою цього гранту можуть бути рефінансовані близько 1200 кредитів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-