Через закриті на карантин КПВВ пенсіонери-переселенці можуть втратити пенсії - експертка

Через закриті на карантин КПВВ пенсіонери-переселенці можуть втратити пенсії - експертка

Укрінформ
В умовах закритих на карантин КПВВ на лінії розмежування треба надати ВПО-пенсіонерам більше часу для проходження потрібних процедур, оскільки є ризик втрати ними пенсій.

Таку думку під час онлайн-круглого столу в Укрінформі «Захист прав людей похилого віку» висловила Валерія Вершиніна – менеджер програми «Радник з питань ВПО», БФ «Stabilization Support Services».

«Отримувачі пенсій, швидше за все, не зможуть перетнути лінію зіткнення та пройти фізичну ідентифікацію в Ощадбанку протягом тих 30 днів, які встановлені після закінчення карантину, в які не припинятимуться виплати», - сказала Вершиніна.

Вона зазначила, що зараз відсутній окремий порядок виплат заборгованостей по пенсіях, передбачений постановою Кабінету міністрів.

«Відповідно, якщо до 25 числа наступного після закінчення карантину місяця громадяни не зможуть перетнути КПВВ і пройти фізичну ідентифікацію, то згідно зі статтею 85-ою Закону України про пенсійне забезпечення та постановами, які обмежують можливість виплати пенсій для ВПО – така пенсія не буде таким пенсіонерам виплачена, і цю заборгованість вони не зможуть в подальшому отримати взагалі», - наголосила активістка.

Читайте також: Переселенці із Золотого отримали житло, яке їм пообіцяв Зеленський у листопаді

На її думку, цей ризик треба врахувати вже зараз, і врегулювати це питання для того, щоб надати ВПО-пенсіонерам більше часу для проходження потрібної ідентифікації.

«Це половинчасте рішення, і воно краще, ніж нічого. Але це сигнал для того, що принизлива та дискримінаційна норма про отримання пенсій лише за довідками ВПО має бути скасована», - наголосила Вершиніна, вважаючи, що довідки ВПО, як передумова отримання пенсій мешканцями тимчасово окупованих територій, є неприпустимим обмеженням їхніх прав і свобод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-