За закриття справи Злочевського НАБУ і САП пропонували хабар $6 мільйонів – Ситник

За закриття справи Злочевського НАБУ і САП пропонували хабар $6 мільйонів – Ситник

Укрінформ
Хабар у розмірі 6 млн доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ пропонували за закриття справи, пов’язаної з колишнім міністром природних ресурсів Миколою Злочевським.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на брифінгу в суботу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Справа, про яку йдеться, розслідувалась в ГПУ, потім, коли Генеральна прокуратура остаточно втратила функції слідчого органу, справи почали передаватися в НАБУ. В одній із цих справ було оголошено про підозру колишньому міністру пану Злочевському”, - розповів Ситник.

Він додав, що наразі слідство у справі щодо Злочевського зупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного.

“Сам епізод, по якому пропонувалась неправомірна вигода, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, який видавався на підконтрольний пану Курченку "Реал-Банк", і легалізації цих коштів. Тобто, це той епізод, де було оголошено підозру ряду осіб, у тому числі й пану Злочевському”, - зазначив директор НАБУ.

Він поінформував, що у справі про надання хабаря наразі затримано трьох осіб, серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві та двоє довірених осіб Злочевського.

Читайте також: Стало відомо, хто пропонував керівництву НАБУ і САП хабар у $6 мільйонів

“Саме кримінальне провадження за фактом спроби підкупу службових осіб НАБУ та САП зареєстроване 3 червня 2020 року. Чому був такий поспіх осіб, які пропонували цю неправомірну вигоду? Тому що завтра у пана Злочевського день народження і був план досягти максимального результату й закрити кримінальне провадження й забезпечити повернення пана Злочевського в Україну”, - підкреслив очільник НАБУ.

Ситник також зауважив, що 6 млн доларів — це рекордна сума пропонованого хабаря в історії України.

У свою чергу керівник САП Назар Холодницький пояснив, що з цієї суми 5 мільйонів передбачалося безпосередньо для посадової особи, яка мала прийняти процесуальне рішення про закриття справи, і 1 мільйон мав би отримати посередник.

Холодницький зауважив, що прокуратура клопотатиме про запобіжний захід для затриманих у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави: для двох учасників - у розмірі 100 млн гривень, для третього - у 50 млн гривень.

Як повідомлялося, детективи Національного антикорупційного бюро України 12 червня задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади хабаря у розмірі 6 млн доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ за закриття справи проти нього.

Микола Злочевський виїхав з України наприкінці 2014 року після того, як набув статусу підозрюваного у незаконному збагаченні. У січні 2015 року ГПУ оголосила його у розшук. Восени 2016 року з сайту МВС була знята інформаційно-статистична картка про розшук ексміністра. Інформація про припинення розшуку була внесена на підставі надісланої з Генпрокуратури постанови про скасування державного розшуку Злочевського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-