Дитячий омбудсмен пропонує заборонити сурогатне материнство в Україні

Дитячий омбудсмен пропонує заборонити сурогатне материнство в Україні

Відео
Укрінформ
Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба наголошує, що сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей.

Таку позицію він оприлюднив на свій сторінці у Facebook.

«Комерціалізація і дозвіл отримувати таку «послугу» в Україні сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Ситуація з немовлятами в готелі, яка набула розголосу, – ще раз показує безправність дітей, народжених сурогатними матерями. Народження дитини далеко від матері є неприроднім. У такий спосіб Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином з немовлятами. І реальну кількість таких дітей, яких «постачає» Україна таким чином, ми не знаємо», - сказав Кулеба.

Він наголосив, що жодна держава не зобов’язана «забезпечити» сім’ю дитиною, тим більш іноземну. Проте кожна дитина має невід’ємне право на сім’ю. І в цьому контексті опускається поняття «матері», яка народила дитину, але не є її генетичною матір’ю.

«Діти, які сьогодні знаходяться в готелі, фактично мають біологічних матерів, які знаходяться в Україні. Але за умови організації процесу сурогатного материнства вони наразі залишилися без батьків. Як генетичних, так і біологічних», - додав Уповноважений Президента України з прав дитини.

На його переконання, сурогатне материнство – це експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих. Але воно є таким, що порушує права дитини.

Читайте також: З України вивезуть дітей від сурогатних матерів, народжених під час карантину - Денісова

Кулеба нагадав, що ще в 1991 році представники однієї з палат парламенту Німеччини заявляли, що сурогатне материнство суперечить правам дитини, зокрема не беруться до уваги зв'язки між дитиною та матір'ю, яка її виношує. І вилучення дитини в біологічної матері може мати негативні наслідки.

«Я категорично проти комерційного сурогатного материнства, це об’єктивізація дитини і позиціювання її як товару», - підкреслив дитячий омбудсман.

Читайте також: Денісова: В Україні - понад 100 дітей, народжених від сурогатних матерів під час карантину

Як повідомлялося, у столичному готелі через карантин перебувають 46 дітей, народжених методом сурогатного материнства. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до правоохоронців з вимогою щодо негайного реагування на ситуацію.

Міністерство соціальної політики України наголосило на необхідності розробки національної політики щодо сурогатного материнства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-