За квітень НСЗУ сплатила лікарням “вторинки” 5,6 мільярда гривень — Мовчан

За квітень НСЗУ сплатила лікарням “вторинки” 5,6 мільярда гривень — Мовчан

Укрінформ
За квітень Національна служба здоров’я України сплатила лікарням вторинної ланки надання медичних послуг 5,6 мільярда гривень.

Про це на онлайн-брифінгу на платформі ZOOM заявила т.в.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За договорами НСЗУ за один місяць вже виплатила понад 5,6 мільярда гривень. 1000 закладів за договорами з НСЗУ внаслідок реформи отримали більше коштів, ніж отримували за медичною субвенцією. В електронній системі охорони здоров'я виписано 100 тисяч електронних направлень, електронні медичні записи ведуться для понад 2 мільйонів пацієнтів”, - сказала Мовчан.

Читайте також: Президент доручив головам ОДА якнайшвидше погасити зарплатний борг лікарям

Вона нагадала, що НСЗУ уклала договори на надання медичних послуг з більше ніж 1600 закладами спеціалізованої допомоги, серед яких 65 приватних медзакладів та ФОП.

Також Мовчан поінформувала, що 6 квітня на сайті НСЗУ буде розміщено оголошення наступної черги пакетів для лікування пацієнтів з COVID-19. Відповідна постанова оприлюднена на сайті Кабінету міністрів.

Читайте також: У Києві лікарі "швидкої" вийшли на протест через низьку зарплату

Як повідомляв Укрінформ, другий етап медичної реформи, що стартував 1 квітня, передбачав, що заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану і високоспеціалізовану медичну допомогу, отримуватимуть кошти за договором з НСЗУ. Зокрема, очікувалося, що пацієнт може вибирати медзаклад, у якому хоче отримати допомогу, а НСЗУ платить цьому медзакладу за надані послуги.

Водночас 4 травня Президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медреформи в її нинішньому вигляді, оскільки через новий механізм фінансування можуть бути звільнені близько 50 тисяч медиків і закриті понад 300 лікарень.

Зеленський закликав міністра охорони здоров'я, голову профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря терміново запропонувати шляхи розв'язання цих питань.

Читайте також: МОЗ вимагає від областей до кінця тижня виплатити медикам 300% надбавки

Глава МОЗ Максим Степанов 5 травня заявив, що в Україні проведуть зміни у фінансуванні медичної галузі. За його словами, міністерство планує залишити фінансування лікарень на рівні 2019 року, при цьому головним закупівельником медичних послуг залишається НСЗУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-