Нацслужба здоров’я - проти повернення старої схеми фінансування лікарень

Нацслужба здоров’я - проти повернення старої схеми фінансування лікарень

Укрінформ
Національна служба здоров’я України виступає проти повернення старої схеми фінансування медичних закладів, наполягаючи, що має бути збережено зв’язок між оплатою і результатом лікування.

Про це очільниця НСЗУ Оксана Мовчан написала у Facebook.

"Курс на історичний бюджет обійдеться нам, платникам податків, в ті ж 72 млрд гривень, але залишить всіх спеціалізованих лікарів і їх пацієнтів в умовах дефакто вільних ринкових відносин, як це було до цього (тобто неформальних винагород від пацієнтів)", - підкреслила Мовчан.

Мовчан зазначила, що медична послуга – специфічний «товар», попит на який не чутливий до зміни ціни.

"Якщо ви потребуватимете послугу, ви сплатите, не торгуючись. При цьому непрозоре ціноутворення ставить пацієнта в невигідну позицію. Комусь назвали одну ціну за операцію, комусь іншу, при чому її результат списувався на «волю Божу». З «волею Божою» НСЗУ не сперечається, проте наполягає на збереженні взаємозв'язку між витраченим ресурсом (оплатою) і результатом (лікуванням)", - наголосила Мовчан.

Вона зазначила що над медичною реформою, зокрема над зміною системи фінансування медичних послуг, працювали економісти з Всесвітньої організації охорони здоров'я, Національного банку, «Великої четвірки», Світового банку, Гарвардської школи охорони здоров'я два роки.

Як повідомляв Укрінформ, другий етап медичної реформи, що стартував 1 квітня, передбачав, що заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану і високоспеціалізовану медичну допомогу, отримуватимуть кошти за договором з НСЗУ. Зокрема, очікувалося, що пацієнт може вибирати медзаклад, у якому хоче отримати допомогу, а НСЗУ платить цьому медзакладу за надані послуги.

Читайте також: На медицину - 6% ВВП: комітет Ради закликає уряд збільшити фінансування на 2021 рік

Водночас 4 травня Президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медреформи в її нинішньому вигляді, оскільки через новий механізм фінансування можуть бути звільнені близько 50 тисяч медиків і закриті понад 300 лікарень.

Зеленський закликав міністра охорони здоров'я, голову профільного комітету Верховної Ради та головного санітарного лікаря терміново запропонувати шляхи вирішення цих питань.

Глава МОЗ Максим Степанов 5 травня заявив, що в Україні проведуть зміни у фінансуванні медичної галузі. За його словами, міністерство планує залишити фінансування лікарень на рівні 2019 року, при цьому головним закупівельником медичних послуг залишається НСЗУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-