Діячі культури закликали звільнити Хржановського з Меморіального центру

Діячі культури закликали звільнити Хржановського з Меморіального центру "Бабин Яр"

Укрінформ
Низка медійників та діячів культури вимагає звільнити Іллю Хржановського з посади художнього керівника Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

Відкритого листа оприлюднило видання LB.

"Закликаємо Наглядову раду звільнити пана Хржановського з посади художнього керівника Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" та поновити діяльність Громадської ради Меморіалу як незалежного органу координації з громадськістю", - йдеться у зверненні.

Як зазначається у ньому, Хржановський неодноразово озвучував наміри "перенести апробовані під час роботи над проєктом "Дау" методи (деякими спеціалістами розцінювані як методи соціальної інженерії) на чутливу сферу комеморації трагедії Голокосту".

"Ми вважаємо також неприпустимими непрозорість управлінських рішень та відсутність підзвітності інституції громадськості. Створення Меморіалу "Бабин Яр" — спільна справа Благодійного фонду Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", української влади, міжнародних стейкхолдерів та українського суспільства", - зазначається підписанти.

Читайте також: Фільм "Дау": у Центрі Голокосту "Бабин Яр" заступилися за Хржановського

Автори заяви наполягають: будь-які благодійні пожертви не мають перетворювати Меморіал на приватну справу і не дають права на волюнтаристські рішення, а міжнародна інституція, що проповідує цінності відкритого суспільства та задає етичні стандарти, має діяти відкрито.

"Репутаційні втрати, завдані Меморіалу внаслідок призначення пана Хржановського художнім керівником, руйнують результати роботи попередніх трьох років та ставлять інституцію на межу міжнародного скандалу", - зазначили автори звернення.

Заяву з вимогою звільнення Хржановського підписали, зокрема, голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія, генеральний директор Мистецького Арсеналу Олеся Островська-Люта, виконавчй директор Українського культурного фонду Юлія Федів, письменники Сергій Жадан, Катерина Бабкіна, Андрій Любка, Оксана Забужко та інші.

Читайте також: Комітет Ради попросить правоохоронців з’ясувати, як знімали кадри насилля у фільмі "Дау"

Як повідомляв Укрінформ, російський режисер Ілля Хржановський наприкінці 2019 року став художнім керівником Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" у Києві.

22 квітня правоохоронці за фактом публікації у мережі кадрів з фільму Хржановського "Дау. Дегенерація" зареєстрували кримінальні провадження за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

З 15 квітня в мережу викладають у вільний доступ частини фільму, після чого й була порушена тема використання дітей у зйомках і можливого знущання з них.

Сам Хржановський запевнив, що діти на зйомках не постраждали, насильство до них не застосовувалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-