Рябошапка вважає, що замовників убивства Гандзюк можуть не знайти

Рябошапка вважає, що замовників убивства Гандзюк можуть не знайти

Укрінформ
У справі щодо вбивства активістки Катерини Гандзюк наразі недостатньо доказів, які б доводили затримання головного замовника цього злочину.

Таку думку висловив колишній генпрокурор Руслан Рябошапка в інтерв’ю, оприлюдненому на Youtube-каналі народного депутата Олексія Гончаренка (фракція "Європейської солідарності").

«Для нас було не так важливо засудити виконавців цього злочину, як зрозуміти, хто був головним замовником і які були мотиви. Але зараз доказів, які б давали можливість стверджувати, що головним замовником є саме ця особа і що її засудять за цей злочин, здається, недостатньо в матеріалах справи», - сказав Рябошапка.

Він зазначив, що за його каденції на посаді генпрокурора вдалося зробити "майже неможливе", знайшовши підозрюваного в організації вбивства, Олексія Левіна.

«Нам вдалося дуже швидко повернути Левіна до України, розплутати декілька досить резонансних злочинів у Херсонській області, з чого стало зрозуміло, що там діяло велике злочинне угруповання. Багато людей з цього угруповання отримали підозру, і ми наближалися достатньо швидко до того, щоб розслідувати цей злочин», - розповів ексгенпрокурор.

Читайте також: Рябошапка назвав найбільше досягнення у реформі прокуратури

За його словами, з великими труднощами було продовжено строк досудового розслідування ще на чотири місяці, і тому викликає подив, що справу квапляться передати до суду.

«Для мене було досить дивно почути, що так швидко, не провівши всіх слідчих дій, які були ще необхідні, не отримавши всіх необхідних пояснень, свідчень від фігурантів, справу так швидко передано до суду», - наголосив Рябошапка.

На його думку, це може бути свідченням того, що справу Гандзюк «зливають» і головного замовника не знайдуть.

Як повідомлялося, 27 квітня Офіс генпрокурора та СБУ оголосили про завершення слідства у справі щодо організації нападу на Катерину Гандзюк.

Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до вбивства були затримані п'ятеро осіб, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

Читайте також: Батько Гандзюк вважає, що генпрокурор виконала вимогу адвокатів Мангера

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497,3 тис. грн.

6 червня п’ятьох безпосередніх виконавців нападу засудили до позбавлення волі терміном від 3 до 6,5 року.

У січні 2020 року в Болгарії за організацію нападу на Катерину Гандзюк затримали Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради. 16 березня його екстрадували в Україну.

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов'язує виконавців ("групу Торбіна") і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, про місце проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив строк розслідування справи проти Левіна до 29 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-