Рябошапка назвав найбільше досягнення у реформі прокуратури

Рябошапка назвав найбільше досягнення у реформі прокуратури

Укрінформ
Найбільшим досягненням реформи прокуратури є переатестація і звільнення понад 50% прокурорів, які не виявили достатніх знань і не пройшли перевірку на доброчесність.

Про це сказав колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка в інтерв’ю на Youtube-каналі народного депутата Олексія Гончаренка.

«Ключовим для нас було змінити кримінальну політику і роль прокуратури в державі. Цей орган використовувався політиками й олігархами як каральний у власних цілях для переслідувань. Тому, змінюючи роль прокурорів, ми хотіли зробити їх незалежними, підняти їхній статус приблизно до статусу суддів, щоб рівень їхньої незалежності був таким самим», - зазначив Рябошапка.

Читайте також: Зеленський: Якщо другий генпрокурор не покаже результат - буде третій

Він вважає, що нині, призначаючи тих прокурорів, які були звільнені через невідповідність критеріям доброчесності, нове керівництво Генпрокуратури згортає реформу.

«Я надзвичайно переживаю за те, що реформа прокуратури, яку ми почали, може бути зупинена. І деякі публічні заяви нового генерального прокурора – наприклад, що вони готові програти всі судові спори щодо звільнених прокурорів під час атестації - чесно кажучи, дивує і тривожить. Все ж таки та реформа прокуратури, яку ми почали, вона достатньо унікальна, і такого роду чищення прокуратури не було за всі часи незалежності», - наголосив ексгенпрокурор.

Рябошапка шкодує, що не встиг за час своєї каденції завершити процес очищення на рівні регіональних і районних прокуратур, а також провести діджиталізацію відомства, що значно спростило б роботу слідчих, прокурорів, суддів і всіх учасників кримінальних процесів.

Як повідомляв Укрінформ, Рябошапка обіймав посаду генерального прокурора з 29 серпня 2019 року до 5 березня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-