В Україні відзначають День прикордонника

В Україні відзначають День прикордонника

Укрінформ
Сьогодні в Україні відзначається День прикордонника.

Свято встановлено згідно з указом Президента від 27 квітня 2018 року «З метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України».

Дата цього свята вибрана не випадково: саме цього дня, у 1918 році, під час російсько-української війни, армія УНР вийшла на кордон України та  встановила на ньому державні символи.

Як відомо, 9 лютого 1918 року, в Бресті був підписаний Брестський мирний договір, згідно з яким Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали Україну самостійною державою. Однією з умов договору було надання Німеччиною і Австро-Угорщиною військової допомоги для визволення України від більшовиків. На початок весни 1918 року майже вся територія Лівобережної України знаходилась під їхньою окупацією й була розірвана на декілька «радянських» республік, зокрема Донецько-Криворізьку, Одеську, Кримську.

Масштабний український контрнаступ почався за підтримки союзницьких військ (передусім німецьких) на початку березня 1918 року. Визволення Донбасу від більшовиків було покладено на Запорозьку дивізію військ УНР, яку 9 квітня 1918 року переформували в корпус, і завершилося 30 квітня. Тоді піхотний полк дійшов до станції Колпакове, що знаходилась на кордоні УНР і Донської республіки. Станцію було взято, про що, як тільки-но було встановлено телеграфне сполучення, сповістили Київ. У телеграмі йшлося, що віднині «український жовто-синій прапор майорітиме на кордоні цих земель, даючи знати всьому світові, що українська держава вільна і незалежна».

Читайте також: ДПСУ спростовує, що її медзаклади не готові до прийому хворих з COVID-19

Запровадження святкування професійного свята українських прикордонників 30 квітня зроблено у контексті проведення декомунізації та низки кроків, здійснених в Україні за останні роки, які зміцнюють національну ідентичність.

Президент і Прем'єр-міністр привітали прикордонників з професійним святом.

"Саме ви, охоронці кордону, гідно стримуєте агресора на сході, привітно зустрічаєте та проводжаєте гостей нашої країни на залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних та пішохідних пунктах пропуску через державний кордон України, протидієте кримінальним та адміністративним правопорушенням", - наголосив Володимир Зеленський у вітанні.

Він зауважив, що цього дня ми схиляємо голови перед пам'яттю загиблих воїнів, які ціною власного життя забезпечили безпеку кордону, ділимо з їх рідними гіркий біль непоправної втрати.

Читайте також: Прикордонники отримали два французькі гвинтокрили Airbus

"Вірю, що незабаром наші кордони знову стануть мирними", - сказав Зеленський.

У свою чергу Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що прикордонники першими готові стати до бою з ворогом та першими дати відповідь на зовнішні загрози.

"Фактично завжди на передовій: у повітрі, на суходолі й на воді. Без сну, аби оберігати наш спокійний сон. Пильнують, щоб захистити державу. Їхня доблесть — це непохитний мур нашої безпеки", - зазначив глава уряду.

Привітання спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова оприлюднено на сайті Верховної Ради.

"Вітаю всіх прикордонників України з професійним святом! Сьогодні ви мужньо несете свою службу, щодня оберігаєте кордони держави, боретеся з контрабандою та забезпечуєте спокій українців. Ви є символом мужності і патріотизму, честі та сили!", - наголосив Разумков у привітанні.

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко також звернувся із привітанням: "Це свято справжніх захисників України, які вдень і вночі забезпечують надійний спокій всієї держави на кордоні. Перед Вами щоденно стоїть завдання гарантувати високий рівень національної безпеки не лише в умовах гібридної війни Російської Федерації, а й терористичних загроз, транскордонної злочинності, міграційних процесів. Віднедавна Ви ще й одні з перших стали на заваді поширення небезпечної вірусної інфекції", - зазначається на сторінці голови ДПСУ у Facebook.

Дейнеко наголосив, 6 років розв’язаної Росією війни чітко показують надзвичайну важливість надійної охорони державного кордону і саме прикордонникам випало першими відчути підступність ворога.

«Низько вклоняюся в пам'ять про загиблих побратимів, з якими пліч-о-пліч боронили Україну. Ми ніколи не забудемо Вас – наших Героїв, які віддали за Україну найдорожче», - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-