Україна в ООН: Криза пандемії не має перетворитися на кризу прав дитини

Україна в ООН: Криза пандемії не має перетворитися на кризу прав дитини

Укрінформ
Україна виступила на підтримку ініціативи Генсекретаря ООН щодо пріоритету захисту дітей у період поширення COVID-19, аби криза у сфері охорони здоров'я під час пандемії не перетворилася на кризу прав дитини.

Про це в коментарі Укрінформу розповів Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Під час кризових ситуацій, таких як нинішня пандемія, діти стають однією з найбільш уразливих груп населення, зокрема в довготривалій перспективі, тож їхній захист потребує особливої уваги. Тому для України було абсолютно логічним підтримати заклик Генсека ООН і не допустити, щоби криза пандемії перетворилася на кризу прав дитини", - зауважив Кислиця.

Дипломат пояснив, що пандемія коронавірусу створила цілий ряд нових викликів для дітей, у тому числі, у сфері освіти, доступу до харчування й особистої безпеки та здоров'я. Так, учні у переважній більшості не можуть відвідувати школи та отримувати нові знання за програмою. Крім того, близько 310 млн дітей по всьому світу втратили можливість отримувати регулярне харчування, оскільки здебільшого покладалися в цьому на школи. Що ж стосується безпеки, то через карантинні заходи й необхідність сімей залишатися вдома посилюється стрес та прояви домашнього насильства.

На це звернув увагу у своєму заклику Генсек ООН Антоніу Гутерреш, і майже 170 країн, у тому числі Україна, підтримали його ініціативу, зауважив Кислиця.

Читайте також: ООН ухвалила резолюцію про доступ до ліків проти Covid-19, співавтором якої є Україна

Водночас, за його словами, у випадку України існує додатковий фактор, який потребує посиленої уваги у сфері захисту прав дітей.

"У зв’язку з продовженням російської збройної агресії проти України діти на тимчасово окупованих територіях опинилися в зоні особливого ризику", - пояснив український представник.

Кислиця зазначив, що уряд України в останні роки провів низку реформ, зокрема запровадив зміни в національне законодавство для підтримки дітей, які постраждали від воєнних дій. Разом з тим, підкреслив дипломат, згідно з міжнародним гуманітарним правом, Російська Федерація як держава-окупант зобов'язана вжити всіх необхідних заходів для захисту життя та здоров'я населення окупованих територій, у тому числі дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-