Суд стягнув із експрезидента

Суд стягнув із експрезидента "Укрбуду" Микитася 30 мільйонів застави

Укрінформ
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду стягнула у дохід держави 30 мільйонів гривень застави, внесеної фігурантом кримінальної справи про організацію корупційної схеми із заволодіння квартирами Нацгвардії.

Про це повідомляє Офіс Президента у Facebook.

"Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід держави 30 млн грн застави, внесеної фігурантом кримінальної справи, якого НАБУ підозрює в організації корупційної схеми із заволодіння квартирами Нацгвардії. Раніше суд стягнув 35 млн грн застави з «короля контрабанди» за порушення зобов’язань під час дії запобіжного заходу", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це перші в історії України випадки стягнення застав такого розміру.

"Офіс Президента щиро вірить, що незабаром громадяни України побачать і перші вироки у справах щодо топ-корупції. Адже ВАКС був створений саме для подолання корупції серед високопосадовців", - додали в ОП.

Також наголошується, що Президент України Володимир Зеленський і його команда створили всі необхідні умови для початку реальної роботи ВАКС – від забезпечення приміщенням до розвантаження на законодавчому рівні від дрібних справ, що дало змогу Антикорупційному суду зосередитися на топкорупції.

Ці рішення ВАКС демонструють його ефективність і незалежність, підкреслили в Офісі Президента, додавши, що «це маленькі, але важливі кроки до становлення прозорої судової системи в Україні».

Своєю чергою у Вищому антикорупційному суді роз’яснили, що Апеляційна палата скасувала рішення першої інстанції і стягнула 30 млн грн застави в дохід держави у справі експрезидента «Укрбуду», що є частиною внесеної застави у сумі 80 млн, та встановила йому нову заставу у розмірі 100 млн грн.

Таким чином, зараз цей фігурант справи про заволодіння майном Нацгвардії має заплатити 50 млн грн.

Зокрема, як пояснили у ВАКС, кошти в сумі 50 млн грн вважаються внесеними, а решту суми застави в розмірі 50 млн грн може бути внесено як самим підозрюваним, так і заставодавцем на депозитний рахунок суду не пізніше п’яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави.

Ухвала набрала законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає. 

Читайте також: ВАКС відмовив в арешті експрезидента "Укрбуд" Микитася

Як повідомлялося, 3 квітня слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотанням прокурора і постановив стягнути з колишнього народного депутата, експрезидента компанії «Укрбуд» Максима Микитася в дохід держави 80 млн гривень застави через порушення ним процесуальних обов'язків.

Водночас суддя постановив застосувати до підозрюваного новий запобіжний захід - у вигляді застави у розмірі 100 млн гривень із покладенням відповідних обов'язків.

Експрезидента "Укрбуду" Микитася підозрюють у привласненні майна Національної гвардії.

За версією слідства, ГУ Нацгвардії України та компанія-забудовник "Укрбуд" уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс.

Натомість Нацгвардія мала отримати там 50 квартир та 30 паркомісць. Проте у 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва. Як встановила проведена експертиза, вартість квартир на околиці на 81 635 448 грн менша за ту, в яку оцінили квартири на Печерську.

4 жовтня 2019 року колегія суддів ВАКС обрала Микитасю запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у 5,5 млн грн. За нього внесли заставу, і він вийшов на волю.

Проте це рішення суду САП оскаржила в Апеляційній палаті ВАКС. Зрештою суд задовольнив скаргу прокуратури в частині збільшення застави і обрав Микитасю запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 80 млн грн. Після цього Микитася заарештували у залі суду.

25 жовтня за Микитася внесли заставу 80 млн грн. Згідно з умовами запобіжного заходу, Микитась мав носити електронний браслет, здати закордонний паспорт і з’являтися до слідчого на першу вимогу і не спілкуватися зі свідками в його справі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-