Україна не сприятиме виїзду заробітчан на роботу до інших країн – Кулеба

Україна не сприятиме виїзду заробітчан на роботу до інших країн – Кулеба

Укрінформ
Українська влада з міркувань безпеки своїх громадян не сприятиме організації масових чартерів для трудових мігрантів до поліпшення ситуації з пандемією коронавірусу у світі.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу у вівторок, 28 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дійсно, звернення (від сусідніх країн щодо організації чартерів для українських заробітчан – ред.) є, але уряд України керується насамперед міркуваннями безпеки і здоров’я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож - це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли ця подорож здійснюється літаком. Зараз усі зусилля уряду спрямовані на те, щоб повертати українців з-за кордону, які застрягли у різних країнах… Тому на цьому тлі наразі, відверто скажемо, нелогічним виглядає паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де теж продовжується пандемія з тією чи іншою мірою інтенсивності», - сказав Кулеба.

Водночас він зауважив, що українська сторона налаштована конструктивно.

"Ми розуміємо потребу в робітниках у наших партнерів і будемо готові переглянути цю позицію у контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу", - зазначив дипломат.

Читайте також: Спецрейсом до Фінляндії вилетіли 200 українських заробітчан

Як повідомляв Укрінформ, 23 квітня спецрейсом до Фінляндії вилетіли 200 українських трудових мігрантів. Як повідомляли ЗМІ, це перший чартер, який фіни організували на прохання фермерів. Полетіло близько двохсот українців, а загалом до сільгоспробіт у Фінляндії планують залучити близько тисячі працівників з України. Списки осіб і спецрейси узгоджують з Міністерством закордонних справ України. У Фінляндії переконані, що без цих робочих їхньому сільському господарству не впоратися з весняною посівною. Після прильоту всі працівники зобов'язані пройти двотижневий карантин.

Зі свого боку, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна заявив, що в Україну під час карантину повернулися близько 2 мільйонів заробітчан, і їх хочуть залишити на Батьківщині, створивши нові робочі місця та доступне кредитування бізнесу. За словами Шмигаля, близько 170 тисяч робочих місць тільки у сфері дорожнього будівництва створять уже цього року.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції Covid-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Також зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Спочатку карантин було запроваджено до 3 квітня, а потім продовжено до 24 квітня. Пізніше Кабмін продовжив карантин до 11 травня.

З 28 березня Україна повністю закрила кордон для регулярного сполучення, в тому числі і авіасполучення.

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 28 квітня в Україні 9410 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 239 летальних, 992 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 401 новий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-