Синоптична ситуація не дозволяє штучно викликати дощ – Укргідрометцентр

Синоптична ситуація не дозволяє штучно викликати дощ – Укргідрометцентр

Укрінформ
В Українському гідрометцентрі вважають, що сьогодні в Україні є малоймовірною можливість штучно викликати опади для боротьби з лісовими пожежами.

Про це на брифінгу сказав заступник директора Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У світі існує така практика - викликання опадів, але для цього потрібні безумовно як технічні засоби, так і стан синоптичної ситуації, яка б дозволяла із тих хмар які є, викликати опади. На сьогодні в принципі найближчим часом така ситуація малоймовірна", - сказав він.

Як повідомлялося, в Чорнобильські зоні та на Житомирщині продовжується гасіння осередків тління сухої трави, пеньків, деревини після лісових пожеж. У Чорнобильській зоні пожежа виникла ще 4 квітня.

Читайте також: Укргідрометцентр пояснив причину смогу у Києві – це не Чорнобиль

На Житомирщині, за інформацією ДСНС, спостерігається тління трав'яного настилу та пеньків у Виступовицькому та Бережестському лісництвах на площі близько 3 тисяч гектарів. 16 квітня поблизу с. Рудня та с. Виступовичі на території Виступовицького лісництва сталося займання сухої трави та лісової підстилки. Згодом пожежа поширилася на інші села – Острови, Дівошин, Журба, Магдин та Личмани Овруцького району, знищивши близько 40 будинків. Крім того, вогонь перекинувся на лісові насадження, унаслідок чого виникли пожежі у ДП «Словечанський лісгосп АПК», ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство, ДП «Словечанське лісове господарство» ДП «Овруцьке лісове господарство».

Розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом знищення вогнем лісових масивів на території Овруцького району (ч. 1 ст. 245 КК України).

Через масові пожежі та тління в Київському регіоні забрудненість атмосферного повітря по кількох показниках перевищує гранично допустиму концентраці. Людям радять не відкривати вікна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-