Релігієзнавець не виключає провокацій із боку УПЦ МП через обмеження на Великдень

Релігієзнавець не виключає провокацій із боку УПЦ МП через обмеження на Великдень

Ексклюзив
Укрінформ
Українська влада у зв’язку з пандемією коронавірусу має застосувати всі наявні механізми, щоби не наражати людей на небезпеку під час великодніх богослужінь.

Про це в коментарі Укрінформу сказав доктор філософських наук, народний депутат України VIII скликання Віктор Єленський.

«Якщо це робити з епідеміологічних міркувань, то це не є обмеженням релігійних свобод. Зрозуміло, що це тимчасовий захід. От мер Дніпра Філатов досить радикально чинить. Може, перерити вхід до церкви виглядає геть епатажно, але це абсолютно виправдано. Та й храми не зачинаються ж. Священнослужителі можуть проводити службу онлайн. Що їм заважає це зробити?» - підкреслив Єленський.

На думку релігієзнавця, якщо ж УПЦ МП намагатиметься чинити провокації, зіткнення на цьому ґрунті, то не отримає широкої підтримки від суспільства, хіба що в дуже вузькому сегменті.

Читайте також: УПЦ МП проводитиме Великодні служби попри карантин - Онуфрій

«Якщо ці люди віруючі, якщо вони християни, то вони мали б розрізняти знамення. Їм дуже чітко показано, що не треба цього робити. І єдиний вихід для них - це просити своїх вірних залишатися вдома. Звісно, завжди бувають такі, хто не бажає підкорятися. Що ж, в такому випадку влада, як це сказано у Біблії - «начальствующие не напрасно носят свой меч», повинна застосувати відповідні норми закону. І це абсолютно нормально. Просто у нас так звикли, що коли це священнослужитель, то для нього жоден «мирський» закон не писано», - зазначив Єленський.

При цьому експерт констатував, що натомість керівники УГКЦ і ПЦУ «з легкістю знайшли можливість, щоби віряни доторкнулися до Великодньої тайни».

«Вони показали, що за нинішніх умов це можна зробити. Більше того, до подібних кроків церкви вдавалися й раніше, тобто за менш сприятливих умов, не маючи під руками новітніх технологій. А зараз, гортаючи Фейсбук, я бачу, що люди не просто дивляться трансляції богослужінь, а беруть безпосередню участь. Створюється відчуття, хоч і віртуальної, але присутності в храмі», - резюмував Єленський.

Читайте також: Московський патріархат агітує на Миколаївщині святити паски в церкві і не дивитися ТБ

Як повідомлялося, Предстоятель Православної церкви України Епіфаній та предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав закликали вірян святкувати Великдень вдома і не наражати себе та близьких на небезпеку.

Водночас глава УПЦ Московського патріархату Онуфрій заявив, що віряни можуть йти до храмів, де проводитимуться великодні богослужіння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-