Ляшко пояснив призначення експрес-тестів і наскільки їм можна довіряти

Ляшко пояснив призначення експрес-тестів і наскільки їм можна довіряти

Укрінформ
Заступник міністра охорони здоров'я України, головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, що експрес-тести для COVID-19 потрібні для "сортування" хворих і виявлення тих, хто вже перехворів, щоб бачити загальну картину.

Про це він розповів в інтерв'ю LB , відповідаючи на запитання, навіщо потрібні експрес-тести, якщо вони показують результат лише на 5-7 день хвороби і то не точно.

"Потрібні (експрес-тести - ред.). Експрес-тести використовують багато країн. Інструкція від виробника чітко говорить, що на 5-й день від інфікування ми бачимо перший імуноглобулін (в крові, – ред.). І на 14-й день. Тому питання в тому, як їх правильно використовувати – для сортування. А також для того, аби подивитися післяепідемічний зріз", - сказав Ляшко.

Читайте також: В Україні підтвердження якості отримали два виробники тест-систем на COVID-19

За його словами, експрес-тести важливі для того, аби виявити тих, хто вже перехворів. "Вони (експрес-тести - ред.) в першу чергу для цього і призначаються. А також для сортування. Але як показала практика, лікарі і лаборанти інколи надають перевагу швидким тестам, бо їм так зручніше, ніж брати зразок і відправляти на ПЛР. Але ми за це жорстко караємо і говоримо про те, що навіть при негативному результаті експрес-тесту все одно треба брати матеріал і доставляти його у вірусологічну лабораторію на ПЛР-діагностику", - пояснив заступник міністра.

Він зауважив, що не варто довіряти експрес-тесту, коли робиться дослідження хворого, бо, можливо, на цьому етапі тест ще не показав антитіла. Але якщо він показує результат позитивний, ти лікар має приймати певне клінічне рішення, транспортувати хворого одразу на госпітальну базу, яка визначена для прийому хворого з коронавірусом, де йому будуть надавати медичну допомогу правильно.

"Буває таке, що імуноглобулін ще не виділився на 5-ий день. В кожної людини в індивідуальному порядку формуються в організмі ті чи інші титри антитіл, які ми в подальшому шукаємо експрес-тестами", - зазначив Ляшко.

Як повідомлялося, станом на ранок 12 квітня в Україні підтверджено 2 777 випадків COVID-19. За попередню добу отримано 266 повідомлень про нові підтверджені випадки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-