ВРП просить Раду не зменшувати суддівську винагороду

ВРП просить Раду не зменшувати суддівську винагороду

Укрінформ
Вища рада правосуддя звернулася до Верховної Ради України з пропозицією утриматись від внесення змін до закону про Державний бюджет України в частині зменшення суддівської винагороди.

Відповідний консультативний висновок до проєкту Закону України № 3279 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», ВРП затвердила на своєму позачерговому засіданні, інформують у відомстві.

«У своєму консультативному висновку Вища рада правосуддя зауважила, що розуміючи відповідальність держави перед кожним громадянином, не підтримує законопроєкт № 3279 в частині доповнення Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік» статтею 29 та звертається до Верховної Ради України з пропозицією утриматись від прийняття положень, які будуть порушувати конституційні гарантії незалежності суддів», - ідеться в повідомленні.

У ВРП наголошують, що жоден суд не припинив виконувати свою функцію в умовах карантину, суди здійснюють розгляд справ, у тому числі й тих, що пов’язані чи виникли у зв’язку з порушенням правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами. Також не припинили суди й розгляд інших невідкладних справ.

«Судді не зупиняють здійснювати правосуддя в цих складних умовах пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, працюючи в умовах надмірного навантаження та ризиків», – наголосила член ВРП Світлана Шелест, доповідаючи питання.

У ВРП нагадують, що на сьогодні в судовій системі України спостерігається серйозна нестача суддівських кадрів, зокрема, з передбачених 7295 штатних посад у судах заповнено лише 5192, з яких 4751 суддя мають повноваження на здійснення правосуддя. Окрім того у 23 % судів, в основному першої ланки, незаповнені 50 % і більше штатних посад суддів.

У своєму консультативному висновку ВРП також наголосила, що будь-які заходи мають бути законодавчо обґрунтованими, підкріплені відповідними розрахунками та відповідати принципу правової визначеності.

«Попри те, що Державному бюджеті України окремо визначаються видатки на утримання судів з урахуванням пропозицій Вищої ради правосуддя, ВРП не була залучена до розробки запропонованих змін до Державного бюджету», - ідеться в повідомленні.

У ВРП звернули увагу, що відповідно до ст. 130 Конституції України розмір суддівської винагороди визначається законом України «Про судоустрій і статус суддів» та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами.

При цьому ВРП нагадала, що Конституційний Суд України "неодноразово та послідовно вказував на те, що особливий порядок фінансування судів є однією із конституційних гарантій незалежності суддів; встановлена система гарантій незалежності суддів не є їхнім особистим привілеєм".

Читайте також: Рада направила зміни до держбюджету-2020 на повторне перше читання

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня 2020 року Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради України проєкт закону № 3279 «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік".

Так, згідно зі ст.29 законопроєкту пропонується «установити, що з 1 квітня 2020 року та до завершення карантину, установленого Кабінетом Міністрів України, заробітна плата, грошове забезпечення працівників бюджетних установ нараховуються у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року (виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки не враховується у зазначеному максимальному розмірі)».

Згідно з вказаною статтею, зазначене обмеження не поширюється на осіб, задіяних у заходах, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських, які беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, у тому числі в операції Об’єднаних сил, за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Також у статті зазначається, що «суддівська винагорода визначається відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” із застосуванням положень частини першої цієї статті».

Як повідомляв Укрінформ, зміни до Держбюджету на 2020 рік не вдалося ухвалити в першому читанні.

Таким чином, Верховна рада 273 голосами направила зміни до Держбюджету на 2020 рік на повторне перше читання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-